ΑΘΗΝΑ
21:05
|
03.05.2024
Το διαστημικό σκάφος «Odysseus», που κατασκευάστηκε και πέταξε από την Intuitive Machines, αποτελεί την πρώτη προσελήνωση σκάφους από τον ιδιωτικό τομέα.
Ο «Οδυσσέας» της Intuitive Machines προσγειώθηκε στη Σελήνη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το διαστημικό σκάφος «Odysseus», ή αλλιώς «Odie» και IM-1, που κατασκευάστηκε και πέταξε από την εταιρεία Intuitive Machines με έδρα το Τέξας, έγινε την Πέμπτη (22/2) το πρώτο σκάφος αμερικανικής κατασκευής που κατάφερε να προσεγγίσει τη Σελήνη εδώ και 50 χρόνια και η πρώτη που πραγματοποιήθηκε ποτέ από τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Intuitive Machines» που κατασκεύασε το σκάφος, Steve Altemus, ανέφερε: «Βρισκόμαστε στην επιφάνεια και το μεταδίδουμε», όπως μετέδωσε το CNNi.

Το Odysseus συνιστά το πρώτο διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατάφερε να προσγειωθεί στην επιφάνεια της Σελήνης μετά την αποστολή «Apollo 17» του 1972.

Η NASA, με πολλά ερευνητικά όργανα στο όχημα, χαιρέτισε την προσγείωση ως σημαντικό επίτευγμα στον στόχο της να στείλει μια ομάδα εμπορικών διαστημικών σκαφών σε αποστολές επιστημονικής ανίχνευσης στη Σελήνη πριν από μια προγραμματισμένη επιστροφή αστροναυτών αργότερα αυτή τη δεκαετία.

Το διαστημόπλοιο ταξίδεψε, χωρίς πλήρωμα, διένυσε μια απόσταση εκατοντάδων χιλιάδων μιλίων από την τοποθεσία από την οποία εκτοξεύθηκε στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα, προτού πραγματοποιήσει την τελική, πλην επικίνδυνη προσεδάφιση του στη σεληνιακή επιφάνεια.

Ωστόσο, τα αρχικά προβλήματα επικοινωνίας μετά την προσγείωση της Πέμπτης έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το εάν το όχημα μπορεί να έχει υποστεί βλάβη ή να έχει παρεμποδιστεί με κάποιο τρόπο.

Το Odysseus, το εξάποδο ρομπότ προσεδάφισης, προσγειώθηκε περίπου στις 6:23 μ.μ. EST (2323 GMT), όπως δήλωσαν η εταιρεία και οι σχολιαστές της NASA σε μια κοινή διαδικτυακή μετάδοση της προσγείωσης από την Intuitive Machines από τονέο κέντρο επιχειρήσεων αποστολών διαστημικών σκαφών στο Χιούστον.

Η αποστολή του Odysseus έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει το σεληνιακό περιβάλλον του νότιου πόλου της Σελήνης ενόψει του τρέχοντος σχεδίου της NASA να επιτρέψει μια αποστολή με πλήρωμα εκεί στα τέλη του 2026.

«Ο εξοπλισμός μας βρίσκεται στην επιφάνεια του φεγγαριού και μεταδίδουμε, γι’ αυτό συγχαρητήρια στην ομάδα IM», ακούστηκε ο διευθυντής της αποστολής της Intuitive Machines, Τιμ Κρέιν, να λέει στο κέντρο επιχειρήσεων. «Θα δούμε τι άλλο μπορούμε να πάρουμε από αυτό».

Αργότερα το βράδυ, η εταιρεία δημοσίευσε ένα μήνυμα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X λέγοντας ότι οι ελεγκτές πτήσης «επιβεβαίωσαν ότι ο Οδυσσέας είναι όρθιος και αρχίζει να στέλνει δεδομένα».

Ωστόσο, το αδύναμο σήμα υποδηλώνει ότι το διαστημικό σκάφος μπορεί να προσγειώθηκε δίπλα σε τοίχωμα κρατήρα ή κάτι άλλο που εμπόδισε ή πρόσκρουσε την κεραία του, είπε ο Τόμας Ζαρμπάτσεν, πρώην επικεφαλής επιστήμης της NASA που επέβλεψε τη δημιουργία του εμπορικού προγράμματος προσεδάφισης σελήνης της υπηρεσίας.

«Μερικές φορές μπορεί να είναι απλώς ένας βράχος, ένας μεγάλος ογκόλιθος, αυτό είναι εμπόδιο», είπε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters.

Ένα τέτοιο ζήτημα θα μπορούσε να περιπλέξει την πρωταρχική αποστολή του σκάφους για την ανάπτυξη των ωφέλιμων φορτίων του και την επίτευξη των επιστημονικών στόχων, είπε ο Ζαρμπάτσεν.

Η ολοκλήρωση της προσγείωσης είναι «ένας σημαντικός ενδιάμεσος στόχος, αλλά ο στόχος της αποστολής είναι να κάνει επιστήμη και να φέρει τις εικόνες πίσω και ούτω καθεξής», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Πράσινο φως από τη Νορβηγία σε υποθαλάσσια εξόρρυξη

Άτυπο ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό εμπάργκο σε βάρος του, διαπιστώνει το Ισραήλ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα