ΑΘΗΝΑ
23:56
|
02.05.2024
Η συμμετοχή μας στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) έχει παγώσει, δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο France24.
Σε κρίση οι σχέσεις με τη Μόσχα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λίγες μέρες μετά τη συνάντησή του στη Γερμανία με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ -την οποία ο τελευταίος χαρακτήρισε «εποικοδομητική»- ο Νικόλ Πασινιάν πιστεύει ότι οι υποσχέσεις για ειρηνική επίλυση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών διαψεύδονται από τις ενέργειες από το Αζερμπαϊτζάν.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο France 24, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας υποστήριξε ότι το Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζεται για νέο πόλεμο. «Το Μπακού θεωρεί τη σημερινή Αρμενία ως “Αζερμπαϊτζάν της Δύσης”», ανέφερε προσθέτοντας ότι ο Ιλχάμ Αλίεφ δεν επιθυμεί μια συνθήκη ειρήνης που να βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας αλλά μάλλον την κατάληψη νέων εδαφών της Αρμενίας.

Για τη στρατιωτική βοήθεια της Γαλλίας στη χώρα του, η οποία προκάλεσε την οργή του Αζερμπαϊτζάν, και καθώς ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκόρνου επισκέπτεται σήμερα την Αρμενία για να ανακοινώσει ένα πακέτο, ο Αρμένιος πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες του Μπακού – σύμφωνα με τις οποίες το Παρίσι ρίχνει λάδι στη φωτιά – και τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά του ξοδεύει «δισεκατομμύρια ευρώ» για τον δικό του εξοπλισμό. 

Όσο αφορά στις σχέσεις με τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ένα μπλοκ έξι χωρών υπό τη Ρωσία, που έχουν ατονίσει μετά την αστραπιαία επίθεση του Αζερμπαϊτζάν για την ανακατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την εθνοκάθαραση που ακολούθησε, ο Πασινιάν ανέφερε ότι η συμμετοχή της Αρμενίας παραμένει «παγωμένη».

 «Η σύμβαση συλλογικής ασφάλειας, κατά τη γνώμη μας, δεν εφαρμόστηκε σε σχέση με την Αρμενία, ειδικά την περίοδο 2021-2022. Αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Αναστείλαμε τη συμμετοχή μας στον Οργανισμό. Θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια», ανέφερε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κλείσιμο της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Αρμενία, ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα