ΑΘΗΝΑ
08:23
|
03.05.2024
Η εφαρμογή Τ.Ν. Gemini της Google απέκλεισε τη λευκή φυλή από τη δημιουργία εικόνων στο πλαίσιο αποφυγής φυλετικών διακρίσεων.
Δημιουργία εικόνας για τη Γαλλική Επανάσταση από το Gemini της Google
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Gemini της Google λανσαρίστηκε πρόσφατα σαν το πιο νέο και βελτιωμένο, δωρεάν, πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης στο Διαδίκτυο και σαν «ανταγωνιστής» του γνωστότερου και παλιότερου ChatGPT. Όμως, προτού τα στελέχη της Google ανοίξουν τις σαμπάνιες για να γιορτάσουν τον ερχομό των Διδύμων (σ.σ. αυτό σημαίνει στα ελληνικά το Gemini), έβαλαν τα κεφάλια μέσα και άρχισαν να τρέχουν για να προλάβουν τον κακό χαμό που έγινε διεθνώς με τις «απολιτίκ» και φυλετικώς ποικιλόμορφες εντολές που είχαν δώσει για την σύνθεση των σχετικών αλγορίθμων. Ο σκοπός ήταν «αγαθός»: Να αποφευχθεί η αναπαραγωγή των προτύπων που συναντά κανείς στις δυτικές, καπιταλιστικές πατριαρχικές κοινωνίες όπου συχνά προβάλλεται το μοντέλο του λευκού, νέου ή μεγαλύτερου, λευκού άνδρα…

Ο σκοπός ωστόσο δεν δικαιώθηκε. Γιατί αυτό που ακολούθησε ήταν ένα τρελό πάρτι της λεγόμενης ψευτοκουλτούρας του woke, κάνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να πνιγούν από τα γέλια με την σπουδή του Gemini να αγνοεί κατηγορηματικά κάθε εντολή για την δημιουργία εικόνων με λευκούς άνδρες ή γυναίκες, δείχνοντας σαφέστατη προτίμηση για τις πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες διαφόρων αποχρώσεων και για φυλετικά χαρακτηριστικά που δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα των λευκών Ευρωπαίων και Βορειοαμερικανών ή Αυστραλών…

Το αποτέλεσμα ήταν να κάνει (κυριολεκτικά…) το άσπρο…μαύρο, δίνοντας τροφή για ποικίλα σχόλια (και άφθονο χαβαλέ).

Έτσι, ήταν αρκετοί που προκάλεσαν το Gemini να δημιουργήσει μία εικόνα του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν που τον έκανε…με μαλλιά ράστα.

Όσοι ζητούσαν π.χ. μία εικόνα του πλουσιότερου δισεκατομμυριούχου στον κόσμο, του Ίλον Μασκ, έπαιρναν κάτι τέτοιο, κάνοντας τους πολέμιους της λεγόμενης κουλτούρας woke (σ.σ.woke αγγλικό επίθετο που σημαίνει επαγρύπνηση εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων) να χαμογελάσουν σατανικά.

Υπήρχαν άφθονα παρόμοια «δημιουργήματα» του Gemini, που προκάλεσαν αβίαστα άφθονο γέλιο (και κάποιες βαθύτερες σκέψεις).

Ο “σωστός” Τζορτζ Ουάσιγκτον…κατά το Gemini Google

Γέλιο έπεσε και όταν κάποιοι χρήστες ζήτησαν από το Gemini της Google να δημιουργήσει εικόνες Γερμανών ναζιστών στρατιωτών του 1943 επί Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το αποτέλεσμα; Εικόνες μαύρων ανδρών και γυναικών με.. στολές ναζί.

Με αυτά και με τα άλλα, η Google αναγκάστηκε να διακόψει, μέχρι νεοτέρας, την παραγωγή εικόνων με ανθρώπους μέσω του Gemini μετά τον τραγέλαφο που προκάλεσε στα Μέσα κοινωνικής  Δικτύωσης, καθώς πολλοί ένιωσαν σαν να έβλεπαν… «ντοκιμαντέρ» του Netflix με μαύρες Κλεοπάτρες ή σίριαλ «εποχής» με Βρετανούς μαύρους αριστοκράτες και βασίλισσες…

Η λιτή ανακοίνωση της Google για την εφαρμογή Gemini 1.5 Pro ανέφερε:

«Εργαζόμαστε ήδη για να αντιμετωπίσουμε τα πρόσφατα προβλήματα με τη λειτουργία δημιουργίας εικόνων του Gemini», ανέφερε η Google σε μια ανάρτηση στο X την Πέμπτη. «Θα διακόψουμε τη δημιουργία εικόνων προσώπων και θα επανακυκλοφορήσουμε σύντομα μια βελτιωμένη έκδοση».

Όπως φαίνεται, ο δρόμος για την ικανοποιητική λειτουργία της εφαρμογής, είναι ακόμη…μακρύς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Μήνυμα της ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα