ΑΘΗΝΑ
14:35
|
02.05.2024
Σύμφωνα με τις δανικές αρχές, η έρευνα «οδήγησε τις αρχές στο συμπέρασμα ότι υπήρξε σκόπιμη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον τερματισμό της έρευνας για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 ανακοίνωσε σήμερα η Δανία, ενώ παράλληλα παραδέχτηκε δολιοφθορά στις εγκαταστάσεις. Σε αντίστοιχη απόφαση έχει προχωρήσει και η Σουηδία, η οποία αποφάσισε την παύση των ερευνών, στις 7 Φεβρουαρίου.

 Όπως ανέφερε η δανική αστυνομία, η έρευνα «οδήγησε τις αρχές στο συμπέρασμα ότι υπήρξε σκόπιμη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου», εκτιμώντας όμως ότι δεν υπάρχουν «επαρκείς λόγοι για να συνεχιστεί μια ποινική υπόθεση στη Δανία».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Δανία αρνήθηκε στην Ρωσία την παροχή νομικής υποστήριξης στην έρευνα των επιθέσεων στους αγωγούς, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Σχολιάζοντας αυτή την απόφαση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι δεν προκάλεσε έκπληξη, αλλά απλώς επιβεβαίωσε την πρόθεση της Δανίας να αποκρύψει την αλήθεια, αναφορικά με το ποιοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις.

«Οριακά παράλογη» χαρακτήρισε την παύση των ερευνών ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, δηλώνοντας πως «μόνο απόλυτη κατάπληξη μπορεί να εκφράσει κανείς», όταν από τη μια δηλώνουν σκόπιμη δολιοφθορά και από την άλλη «καμία κίνηση προς τα εμπρός».

Τέλος, ο Πέσκοφ τόνισε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις έρευνες για τη δολιοφθορά στους αγωγούς και πως θα κάνει ότι είναι δυνατό για να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με αυτές.

Στις 7 Φεβρουαρίου, η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε την περάτωση της έρευνας για δολιοφθορά στο Nord Stream. Η Στοκχόλμη δήλωσε ότι μετέφερε τα διαθέσιμα δεδομένα στο Βερολίνο, το οποίο συνεχίζει να μελετά τις συνθήκες της επίθεσης στους αγωγούς. Ωστόσο, η Γερμανία δεν μοιράζεται τις λεπτομέρειες της έρευνάς της με τη Μόσχα.

«Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τη διερεύνηση δολιοφθορών στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου σε συνέντευξη τύπου, ύστερα από την είδηση της διακοπής των ερευνών από τη δανική αστυνομία.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

ΜέΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα