ΑΘΗΝΑ
21:43
|
27.04.2024
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται αμείωτη η σφαγή. 96 θύματα το τελευταίο 24ωρο, αγγίζει τους 30.000 ο συνολικός αριθμός των νεκρών.
Απαισιόδοξα εμφανίζονται τα ισραηλινά ΜΜΕ για την επίτευξη συμφωνίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δηλώνει ότι ελπίζει μέχρι την επόμενη Δευτέρα να έχει επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, συνεχίζεται η δύσκολη διαδικασία των συνομιλιών για έναν νέο γύρο ανταλλαγής ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους που θα συνοδευτεί και από παράλληλη εκεχειρία.

Σύμφωνα με πηγές του Al Jazeera, το σχέδιο συμφωνίας από τις συνομιλίες στο Παρίσι αφορά στην ανταλλαγή 400 Παλαιστινιών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές με 40 ισραηλινούς (γυναίκες, παιδιά κάτω των 19 ετών, άτομα άνω των 50 ετών και άνω και ασθενείς) που παραμένουν, εδώ και σχεδόν πέντε μήνες, όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας που θα διαρκέσει περί τις 40 ημέρες.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα, αναφέρουν πηγές, συμφωνία για επισκευές σε νοσοκομεία και αρτοποιεία στην Λωρίδα της Γάζας ώστε να αντιμετωπιστεί έστω και εν μέρει η υγειονομική και επισιτιστική κρίση και καθημερινή ροή 500 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, που θα περιλαμβάνει και 200.000 σκηνές και 60.000 τροχόσπιτα για τους εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους.

Παράλληλα, υπάρχει και πρόβλεψη για σταδιακή επιστροφή όλων των εκτοπισμένων αμάχων -εκτός από άνδρες ηλικίας στρατιωτικής θητείας- στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ, μετά την έναρξη της πρώτης φάσης, θα επανατοποθετήσει τις δυνάμεις του μακριά από πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Παρότι όμως ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να σταματήσει τις στρατιωτικές του δραστηριότητες στη Γάζα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να εκφράζουν σε έναν βαθμό την απαισιοδοξία τους για την πιθανότητα συμφωνίας των δύο πλευρών, αναφέροντας ότι η Χαμάς παραμένει ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις συνεχείς αναφορές του Τελ Αβίβ πως ακόμα κι αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός αυτή θα είναι προσωρινή και στο τέλος θα προχωρήσει την επιχείρηση στη Ράφα.

Δεν σταματά ο όλεθρος

Την ίδια ώρα που προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν ανενόχλητες την σφαγή στην Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 96 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 172 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανεβάζοντας σε 29.878 τον συνολικό αριθμό των νεκρών και σε 70.215 εκείνον των τραυματιών από τις 7 Οκτωβρίου.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει τραγική, με γιατρούς στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, στην πόλη της Γάζας περιθάλπουν τα θύματα στο πάτωμα, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον ανθρώπων που περιμένουν βοήθεια.

«Ντροπή για την ανθρωπότητα που η ιστορία δεν θα ξεχάσει» χαρακτήρισε την πολιορκία της Γάζας η Χαμάς, επικρίνοντας την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι την άφησε να εξελιχθεί.

Αμείωτη συνεχίζεται και η επίθεση κατά των Παλαιστινίων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης όπου οι νεκροί έχουν έως τώρα ξεπεράσει τους 410 καθώς τρεις ακόμα προστέθηκαν στον τραγικό κατάλογο κατά τη διάρκεια της νύχτας από επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, ενώ οι συλληφθέντες ξεπερνούν τις 7.000, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων σε σχεδόν 10.000.

Παράλληλα συνεχίζονται και οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει σήμερα ότι εκτοξεύτηκαν περί τους 40 πυραύλους από την πλευρά της Χεζμπολάχ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα