ΑΘΗΝΑ
08:53
|
02.05.2024
«Αδειάζει» τον Εμμανουέλ Μακρόν ο γγ του ΝΑΤΟ, μετά τις δηλώσεις του ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Οι χώρες της Συμμαχίας θα πρέπει να αναρωτηθούν εάν αυτό είναι προς το συμφέρον των πολιτών των χωρών τους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εάν σταλούν δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία, μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα είναι αναπόφευκτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να μιλάμε για πιθανότητα, αλλά για αναπόφευκτο γεγονός, και έτσι το αξιολογούμε», είπε ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς το Κρεμλίνο αξιολογεί τους κινδύνους μιας σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, εάν ληφθεί μία τέτοια λαμβάνεται απόφαση.

«Οι χώρες της Συμμαχίας θα πρέπει να αναρωτηθούν εάν αυτό είναι προς το συμφέρον τους, και κυρίως προς το συμφέρον των πολιτών των χωρών τους», τόνισε ο Πεσκόφ, απηχώντας τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον πως η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα έθετε τον κόσμο στο χείλος μιας παγκόσμιας σύγκρουσης.

«Λαγός» ο Μακρόν;

Το θέμα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία είχε αφήσει ανοιχτό, νωρίτερα χθες Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για την υποστήριξη της Ουκρανίας, η οποία διεξήχθη χθες Δευτέρα στο Παρίσι.

«Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή, επισήμως, (…) χερσαίων στρατευμάτων. Όμως τίποτε δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, λειτουργώντας πιθανά ως «λαγός» της Δύσης καθώς μετά όλοι έσπευσαν ο ένας μετά τον άλλον να τον διαψεύσουν.

«Πολύς κόσμος που λέει ‘ποτέ’ σήμερα είναι ο ίδιος που έλεγε ‘ποτέ άρματα μάχης, ποτέ αεροσκάφη, ποτέ πύραυλοι μακράς εμβέλειας’ πριν από δυο χρόνια», είπε ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. «Ας έχουμε την ταπεινότητα να διαπιστώσουμε πως συχνά δρούμε με έξι ως δώδεκα μήνες καθυστέρηση. Αυτός ήταν ο σκοπός της αποψινής συζήτησης: όλα είναι δυνατά αν χρησιμεύουν για να επιτύχουμε τον στόχο μας».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ επανέλαβε σήμερα, ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί σε έναν πόλεμο που μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της αποστολής χερσαίων δυνάμεων.

Διαψεύδει ο Στόλτενμπεργκ

Το ΝΑΤΟ δε σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας toy NATO Γενς Στόλτενμπεργκ σήμερα, αδειάζοντας τον Γάλλο πρόεδρο.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία. Αυτό το κάνουμε από το 2014 και γίναμε πιο ενεργοί μετά το ξέσπασμα της μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης το 2022. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία» δήλωσε, σύμφωνα με το Associated Press.

Την ίδια ώρα, μετά τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία απέκλεισαν τόσο ο Σουηδός πρωθυπουργός Όλαφ Κρίστενσον, όσο και ο Τσέχος ομόλογός του Πέτερ Φιάλα αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας που προέβη σε σχετικές δηλώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα