ΑΘΗΝΑ
03:38
|
02.05.2024
Το νησί κατέγραψε τον πιο ζεστό Ιανουάριο τα τελευταία 60 χρόνια, με μέση θερμοκρασία στους 20,9 βαθμούς Κελσίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης αναγκάζεται η Τενερίφη, λόγω της τεράστιας έλλειψης σε νερό, η οποία έχει αδειάσει τα ντεπόζιτα του νησιού. Το νησί έχει να αντιμετωπίσει από μήνες, έως και χρόνια λειψυδρίας, σύμφωνα με ειδικούς.

Τον πιο ξηρό χειμώνα στην πρόσφατη ιστορία περνά το μεγαλύτερο νησί των Κανάριων Νήσων, σύμφωνα με την πρόεδρο της κυβέρνησης του, Ρόσα Νταβίλα, εν μέσω εκτεταμένης ξηρασίας που πλήττει ολόκληρη την Ισπανία.

Η Τενερίφη πρόκειται να κηρύξει έκτακτη ανάγκη για το νερό την ερχόμενη Παρασκευή, ύστερα από συμβούλιο. Η Νταβίλα δήλωσε πεπεισμένη πως η πρωτοβουλία θα έχει ομόφωνη υποστήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα, καθώς «ο λαός της Τενερίφης δεν βλέπει ιδεολογικές διαφορές σε αυτό».

Οι περιοχές στο κέντρο της Τενερίφης βιώνουν μια ακραία και παρατεταμένη ξηρασία με σοβαρή έλλειψη νερού που θα μπορούσε να συνεχιστεί για μήνες ή και χρόνια, σύμφωνα με τεχνικές εκθέσεις.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα πιο πλούσια σε πράσινο Κανάρια νησιά, η Τενερίφη έχει υποστεί μια μακροχρόνια έλλειψη βροχόπτωσης κατά τους χειμερινούς μήνες– ειδικά στις βόρειες περιοχές.

Τα τελευταία χρόνια, οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί μεταξύ 15% και 40%. Η εξάτμιση του νερού έχει αυξηθεί μεταξύ 10% και 25% στις γεωργικές κεντρικές περιοχές του νησιού, λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών.

Κατά τον μήνα Ιανουάριου η μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν στους 20,9 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας τον ως τον πιο ζεστό Ιανουάριο στο νησί εδώ και 60 χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Διαμαρτυρία vegans στο Σύνταγμα: «Η σφαγή δεν είναι αγάπη»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα