ΑΘΗΝΑ
05:53
|
02.05.2024
Στην ατζέντα η προοπτική μιας νέας κυβέρνησης ενότητας στην Παλαιστίνη και η ανοικοδόμηση της Γάζας. Αύριο 1 Μαρτίου ο Λαβρόφ στην Τουρκία.
Στη Μόσχα εκπρόσωποι της Χαμάς και της Φάταχ για συνομιλίες με Λαβρόφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκπρόσωποι των παλαιστινιακών παρατάξεων Χαμάς και Φάταχ, βρίσκονται σήμερα Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, για συνομιλίες με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti οι αξιωματούχοι των δύο αντίπαλων παλαιστινιακών παρατάξεων και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας θα συζητήσουν για την προοπτική σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης ενότητας στην Παλαιστίνη και την ανοικοδόμηση της Γάζας, η οποία μετρά περισσότερους από 30.000 νεκρούς από την ημέρα έναρξης του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμνετ Στάγιεχ υπέβαλε την παραίτησή του στις 26 του μηνός λόγω της κλιμακούμενης βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και του πολέμου στη Γάζα. «Βλέπω ότι το επόμενο στάδιο και οι προκλήσεις του απαιτούν νέες κυβερνητικές και πολιτικές ρυθμίσεις που λαμβάνουν υπόψη τη νέα πραγματικότητα στη Γάζα και την ανάγκη για μια Παλαιστινιο-Παλαιστινιακή συναίνεση βασισμένη στην παλαιστινιακή ενότητα και την επέκταση της ενότητας της εξουσίας στη γη της Παλαιστίνης», είχε δηλώσει ο Στάγιεχ την ημέρα της παραίτησής του.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ θα βρίσκεται στις 1 και 2 Μαρτίου στην Τουρκία για να συμμετάσχει σε διπλωματικό φόρουμ και θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Σε διπλωματικό επίπεδο το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος προσπαθούν να εξασφαλίσουν συμφωνία για νέα ανακωχή στη Γάζα, που πέρα από την παύση των μαχών, θα σημάνει πως θα ανταλλάσσεται κάθε όμηρος -γυναίκα, παιδί, ηλικιωμένος κι άρρωστος- με δέκα Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς.

Την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος των Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο περί «συμφωνίας των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού», ώστε «να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους». «Ελπίζω ότι ως την προσεχή Δευτέρα, θα έχουμε κατάπαυση του πυρός», είπε ακόμη, αναγνωρίζοντας πως ακόμη τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα