ΑΘΗΝΑ
14:02
|
03.05.2024
Εκατοντάδες αστυνομικούς θα στείλει η Κένυα στην χώρα της Καραϊβικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 1.000 αστυνομικούς θα στείλει η Κένυα στην Αϊτή, ώστε να συνδράμουν στην καταπολέμηση της βίας των συμμοριών που μαίνεται στην χώρα. Η κενυάτικη κυβέρνηση προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με την χώρα της Καραϊβικής, όπως απαιτούσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Πέρυσι, η Κένυα προσφέρθηκε εθελοντικά να ηγηθεί μιας πολυεθνικής δύναμης ασφαλείας στην Αϊτή. Όμως, τον περασμένο Ιανουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι η κυβέρνηση δεν είχε την εξουσία να αναπτύξει αστυνομία σε άλλες χώρες, χωρίς συμφωνία. Αποφάνθηκε, επίσης, ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας δεν έχει τη νομική εξουσία να στείλει αστυνομία σε εδάφη εκτός των συνόρων.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Άριελ Χένρι, επισκέφθηκε στο κράτος της ανατολικής Αφρικής, με στόχο να διασφαλίσει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών. Σε σημερινή του δήλωση, ο πρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο, ανακοίνωσε ότι αυτός και ο Αϊτινός ομόλογός του υπέγραψαν συμφωνία και συζήτησαν τα επόμενα βήματα, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη αστυνομικής δύναμης το συντομότερο δυνατόν.

Μαζί με τους Κενυάτες αξιωματικούς, οι Μπαχάμες έχουν δεσμευτεί ότι θα στείλουν 150 αξιωματικούς για να συνδράμουν. Η Τζαμάικα και η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμες να συνδράμουν, ενώ οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί πως θα διαθέσουν 200 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τις προσπάθειες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Μπενίν προσέφερε 2.000 στρατιώτες.

Ωστόσο, πολλοί Κενυάτες αντιτίθενται στην ανάπτυξη ξένων δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι οι προκλήσεις ασφαλείας πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν στο εσωτερικό.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης Thirdway Alliance Kenya, το οποίο δεν συμφωνεί με την ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων στην χώρα της Καραϊβικής, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή αίτημα ακύρωσης της αποστολής, με τον πρόεδρο του κόμματος να δηλώνει πως θα προχωρήσει σε μήνυση «για περιφρόνηση του δικαστηρίου». Επίσης, ανέφερε πως το κόμμα του «αμφισβητεί την εγκυρότητα» της συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα