ΑΘΗΝΑ
15:30
|
27.04.2024
15 παιδιά πέθαναν από πείνα και αφυδάτωση στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν.
Ατέλειωτος ο θρήνος στην μαρτυρική Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιπροσωπείες από το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και εκπρόσωποι της Χαμάς έφτασαν σήμερα στο Κάιρο της Αιγύπτου όπου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η άφιξη αντιπροσωπείας από το Ισραήλ, που εξακολουθεί να επιμένει, διά στόματος Νετανιάχου, στην κοινοποίηση από την Χαμάς ενός καταλόγου με τα ονόματα των ομήρων που είναι ακόμα ζωντανοί, ως προϋποθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών, στο Κάιρο ή οπουδήποτε αλλού. Όπως αναφέρουν πηγές του Al Jazeera η Χαμάς δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει τον σχετικό κατάλογο στο Τελ Αβίβ, παρά μόνο μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί να εξασφαλιστεί «μέσα σε 24 έως 48 ώρες» εάν το Ισραήλ αποδεχτεί τις απαιτήσεις της παλαιστινιακής ομάδας στις συνεχιζόμενες συνομιλίες.

«Εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Χαμάς, που περιλαμβάνουν την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που αφορά στις διαπραγματεύσεις εστιάζεται στο αν η εκεχειρία θα είναι προσωρινή και θα διαρκέσει έξι εβδομάδες, όπως έχει διαρρεύσει, ή θα τερματίσει τον πόλεμο.

Η Χαμάς, αναφέρουν πληροφορίες, θα ήθελε μια συμφωνία να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους του πολέμου, ενώ οι Ισραηλινοί έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλουν να συνεχίσουν την επίθεση μέχρι να καταστρέψουν ολοκληρωτικά την παλαιστινιακή οργάνωση.

Παρόλα αυτά οι ελπίδες για μια θετική έκβαση στο Κάιρο παραμένουν ζωντανές. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι καταβάλλονται «σοβαρές προσπάθειες» για την επίτευξη εκεχειρίας πριν από την έναρξη του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού την επόμενη εβδομάδα.

15 παιδιά πέθαναν από πείνα και αφυδάτωση στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν

Την ίδια ώρα, η σφαγή στην Λωρίδα της Γάζας είναι σε πλήρη εξέλιξη με 90 ακόμα Παλαιστίνιους να χάνουν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 30.410 και των τραυματιών σε περίπου 71,700.

Την τραγωδία τονίζει και ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας να αναφέρει ότι συνολικά τουλάχιστον 15 παιδιά πέθαναν τις τελευταίες ημέρες από υποσιτισμό και αφυδάτωση στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στην πόλη της Γάζας που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και μήνες λόγω των επιθέσεων του Ισραήλ και της έλλειψης καυσίμων και φαρμάκων.

«Φοβόμαστε για τη ζωή έξι ακόμα παιδιών που υποφέρουν από υποσιτισμό και διάρροια στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου ως αποτέλεσμα της διακοπής λειτουργίας της ηλεκτρικής γεννήτριας και της παροχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασράφ αλ-Κούντρα, σήμερα Κυριακή.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα