ΑΘΗΝΑ
00:04
|
07.05.2024
Το Σουδάν προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τα λίγα μέσα που διαθέτει, είπε ο Σουδανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ Αλί Αλ-Σαντίκ Αλί.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Αλί αλ-Σαντίκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας υψηλόβαθμος Σουδανός διπλωμάτης είπε ότι η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας έχει θέσει την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα του σε δεύτερη μοίρα, θρηνώντας ότι το Σουδάν προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τα λίγα μέσα που διαθέτει, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Η σύγκρουση μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης από τον περασμένο Απρίλιο έχει οδηγήσει σε χιλιάδες δολοφονίες, εκτοπισμούς και έλλειψη τροφίμων και άλλων βασικών ειδών. Αρκετές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας και των μεσολαβητών των ΗΠΑ απέτυχαν να τερματίσουν τη βία.

Μιλώντας στο Anadolu στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλί Αλ-Σαντίκ Αλί αναφέρθηκε σε πολλά κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν τη χώρα της Βόρειας Αφρικής, ρίχνοντας φως στη συνεχιζόμενη εμφύλια σύγκρουση, την ανθρωπιστική κρίση και τις διπλωματικές σχέσεις.

«Είναι αλήθεια ότι αυτή η ανάγκη έχει επισκιαστεί από τον πόλεμο στη Γάζα, και επίσης στην Ουκρανία», είπε.

Τόνισε τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων λόγω της σύγκρουσης.

«Πολλά άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφήνοντας πίσω τα υπάρχοντά τους και απαιτώντας επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Παρά τις προσπάθειες για παροχή βοήθειας με περιορισμένους πόρους, η απάντηση της διεθνούς κοινότητας ήταν ανεπαρκής», είπε ο υπουργός.

«Επτά εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από το Χαρτούμ, στις γύρω πολιτείες, άφησαν τα πάντα πίσω τους επειδή τα σπίτια λεηλατήθηκαν, οι περιουσίες τους κλάπηκαν και χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια».

Όσον αφορά την εμφύλια σύγκρουση, ο Αλί τόνισε την παρουσία πολλαπλών ένοπλων πολιτοφυλακών και την άρνηση ορισμένων ομάδων να ενσωματωθούν στον εθνικό στρατό. Η άρνηση συνέβαλε στη διαιώνιση της σύγκρουσης, οδηγώντας σε εκτεταμένες φρικαλεότητες και καταστροφή υποδομών, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε διπλωματικές αποστολές και γραφεία του ΟΗΕ, είπε.

Όσον αφορά τις διπλωματικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην απόφαση του Σουδάν να επαναφέρει τις σχέσεις με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι έγινε προς το συμφέρον και των δύο χωρών και δεν αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια.

Καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, καλώντας για παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων θηριωδιών και τον τερματισμό της κατοχής.

Η συνέντευξη εξέτασε επίσης το καθεστώς των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντίπαλων φατριών στο Σουδάν, με τον Αλί να εκφράζει την απογοήτευσή του για την έλλειψη προόδου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα