ΑΘΗΝΑ
18:25
|
03.05.2024
Η νέα έξαρση βίας ξεκίνησε την Πέμπτη, όταν ο πρωθυπουργός ταξίδεψε για να συζητήσει το σχέδιο αποστολής δυνάμεων ασφαλείας από την Κένυα στην Αϊτή.
Διαμαρτυρία κατά του πρωθυπουργού, 1 Μαρτίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αϊτής, Άριελ Ανρί, απαιτούν αρχηγοί συμμοριών, ύστερα από την ενορχηστρωμένη ένοπλη επίθεση τους σε φυλακές της χώρας, η οποία έφερε την μαζική απόδραση 3.700 κρατούμενων από τα κέντρα κράτησης.

Η νέα έξαρση βίας στη χώρα ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, όταν ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στο Ναϊρόμπι, για να συζητήσει το σχέδιο αποστολής δυνάμεων ασφαλείας από την Κένυα στην Αϊτή. Έκτοτε, δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν ο πρωθυπουργός έχει επιστρέψει στην χώρα του.

Χαρακτηριστική της βίας που ξέσπασε στους δρόμους της πρωτεύουσας, Πορτ-ο-Πρενς, είναι η μαρτυρία ενός εθελοντή σωφρονιστικού υπαλλήλου, ο οποίος ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι 99 κρατούμενοι – συμπεριλαμβανομένων πρώην Κολομβιανών στρατιωτών που φυλακίστηκαν για τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ- επέλεξαν να παραμείνουν στα κελιά τους, φοβούμενοι ότι θα σκοτωθούν σε διασταυρούμενα πυρά.

Ο διαβόητος επικεφαλής συμμαχίας συμμοριών, Τζίμμυ Σεριζιέ (με το παρατσούκλι «Barbecue») ενορχήστρωσε την συντονισμένη επίθεση, λίγη ώρα μετά την έκκληση του αστυνομικού συνδικάτου της Αϊτής, για ενίσχυση της φύλαξης της μεγαλύτερης φυλακής της πρωτεύουσας με την βοήθεια του στρατού.

«Όλοι εμείς, οι ένοπλες ομάδες στις επαρχιακές πόλεις και οι ένοπλες ομάδες στην πρωτεύουσα, είμαστε ενωμένοι», τόνισε ο επικεφαλής των συμμοριών και πρώην αστυνομικός, ο οποίος κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από πολλές σφαγές στο Πορτ-ο-Πρενς.

Μιλώντας στο Newsday του BBC, ο Κλοντ Ζοζέφ – ο οποίος υπηρετούσε ως πρωθυπουργός όταν δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Μοΐζ και ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης – είπε ότι η Αϊτή έζησε έναν «εφιάλτη».

Ο Τζόζεφ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Χένρι ήθελε «να παραμείνει σε θέση ευθύνης όσο το δυνατόν περισσότερο», συνεισφέροντας στην έξαρση βίας.

«Συμφώνησε να παραιτηθεί στις 7 Φεβρουαρίου. Τώρα αποφασίζει να μείνει, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα που του ζητούν να παραιτηθεί – αλλά είναι λυπηρό που τώρα αυτοί οι εγκληματίες χρησιμοποιούν βίαια μέσα για να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πορτ-ο-Πρενς κάλεσε την Κυριακή τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Αϊτή «το συντομότερο δυνατό», ενώ η γαλλική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι κλείνει τις υπηρεσίες έκδοσης βίζας ως «προληπτικό μέτρο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κένυα: Καταφθάνει κυκλώνας

Boeing mafia;

Σπέτσες: Θαλαμηγός χτύπησε στην παραλία λόγω ισχυρών ανέμων

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα