Η Γαλλία δεν σχεδιάζει να στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία «στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, μετά την σύσκεψη αρχηγών κρατών για την στήριξη της Ουκρανίας, στο Παρίσι.
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη διεθνή αντίδραση στις δηλώσεις του, κατά τη διάσκεψη της περασμένης εβδομάδας για την Ουκρανία στο Παρίσι, ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε: «Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων, είπα ότι τίποτα δεν αποκλείεται».
«Δεν σημαίνει ότι σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε γαλλικές δυνάμεις στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον. Σημαίνει ότι ανοίγουμε μια συζήτηση και σκεφτόμαστε ό,τι μπορεί να γίνει, για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, πρώτα απ ‘όλα, το έδαφος της Ουκρανίας», υποστήριξε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην τσέχικη εφημερίδα Pravo.
«Εξάλλου, ήμουν πάντα σαφής για τις κόκκινες γραμμές μας: δεν πολεμάμε ενάντια στον ρωσικό λαό και απορρίπτουμε τη λογική της κλιμάκωσης», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν σε πέντε τομείς συνεργασίας, δηλαδή την κυβερνοασφάλεια, την κοινή παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία, την παροχή βοήθειας στην ασφάλεια «των πιο ευάλωτων χωρών» στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, την υποστήριξη της Ουκρανίας στα σύνορά της με τη Λευκορωσία και συνεργασία στη διαδικασία εκκαθάρισης ναρκοπεδίων.
Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. εξέτασαν το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία. Αν και δεν επετεύχθη συναίνεση σε αυτό το θέμα, ο Γάλλος πρόεδρος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα τέτοιο σενάριο στο μέλλον.
Μετά τη διάσκεψη, οι περισσότεροι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύσκεψη δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την επόμενη μέρα ότι η παρουσία δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα μπορούσε να χρειαστεί για την παροχή ορισμένων τύπων βοήθειας, όπως σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών και εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών, αλλά αυτή η παρουσία δεν προϋποθέτει τη συμμετοχή τους στη σύγκρουση.
Διαβάστε επίσης: