ΑΘΗΝΑ
20:21
|
02.05.2024
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν ανέφεραν ότι το κτήριο είχε «κατασκευαστεί παράνομα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κρατική τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν μετέδωσε την Τρίτη πλάνα στα οποία εκσκαφείς καταστρέφουν το κτίριο που στέγαζε έως πρότινος το αρμενικό κοινοβούλιο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η τηλεοπτική κατεδάφιση, στην οποία τα μηχανήματα καταστρέφουν την τοιχοποιία του ερειπωμένου οικοδομήματος, είναι χαρακτηριστική της απόπειρας επιβολής του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή, από τότε που οι δυνάμεις του κατέλαβαν το Καραμπάχ, αναγκάζοντας περισσότερους από 100.000 Αρμένιους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν ντε φάκτο ανεξάρτητο από το Μπακού μετά τον πόλεμο που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν ανέφεραν ότι το κτίριο του κοινοβουλίου, μαζί με μια γειτονική δομή που στέγαζε την ένωση Αρμενίων βετεράνων πολέμου, κατεδαφίστηκαν, καθώς είχαν «κατασκευαστεί παράνομα».

Η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση – μια κατηγορία που αρνήθηκε το Μπακού, το οποίο επέμεινε ότι οι Αρμένιοι του θύλακα ήταν «ευπρόσδεκτοι να παραμείνουν στην επικράτεια».

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, πραγματοποίησε στρατιωτική παρέλαση τον Νοέμβριο στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου, όπου κινηματογραφήθηκε να πατάει πάνω στη αρμενική αυτονομιστική σημαία του Καραμπάχ.

Οι Αρμένιοι έχουν κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν για καταστροφή της πολιτιστικής τους κληρονομιάς σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Μπακού, κάτι που το Αζερμπαϊτζάν αρνείται.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα