ΑΘΗΝΑ
19:05
|
27.04.2024
Το εκλογικό δικαστήριο του Παναμά ακύρωσε την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου Ρικάρντο Μαρτινέλι, καταδικασμένο για σωρεία εγκλημάτων, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Μάϊου.
Ο πρώην πρόεδρος του Παναμά, Ρικάρντο Μαρτινέλι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το εκλογικό δικαστήριο του Παναμά ακύρωσε την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου Ρικάρντο Μαρτινέλι στις προεδρικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον Μάιο.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε αργά τη Δευτέρα από τον πρόεδρο του σώματος, Αλφρέντο Γιούνκα, φαίνεται να τερματίζει τις ελπίδες του Μαρτινέλι για επανεκλογή. Έρχεται ένα μήνα αφότου ο πρώην ηγέτης έχασε μια προσπάθεια να αποφύγει την ποινή φυλάκισης για διαφθορά και πήρε άσυλο στην πρεσβεία της Νικαράγουας.

Ο Μαρτινέλι διετέλεσε πρόεδρος από το 2009 έως το 2014. Πέρυσι κρίθηκε ένοχος ότι χρησιμοποίησε κλεμμένο δημόσιο χρήμα για να αγοράσει μερίδιο σε εκδοτικό οίκο. Ο 71χρονος μεγιστάνας των σούπερ μάρκετ καταδικάστηκε σε περισσότερα από 10 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 19 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον περασμένο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε έφεση κατά της ποινής του. Ο Μαρτινέλι κατηγόρησε αυτή την απόφαση ως «παράνομη κίνηση της τελευταίας στιγμής» για να τον απομακρύνει από την προεδρική κούρσα.

Η οριστικοποίηση της καταδίκης του επέτρεψε στο Εκλογικό Δικαστήριο να ακυρώσει την υποψηφιότητά του. Το Σύνταγμα του Παναμά απαγορεύει σε όποιον καταδικαστεί σε πέντε χρόνια ή περισσότερα για έγκλημα να κατέχει αιρετό αξίωμα.

Πριν από την ακύρωση, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις είχαν τοποθετήσει τον Μαρτινέλι ως το φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές του Μάϊου. Ο αντιπρόεδρός του, πρώην υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, εξουσιοδοτήθηκε από το δικαστήριο να συνεχίσει μόνος του στο ψηφοδέλτιο ως υποψήφιος για την προεδρία.

Ο Μαρτινέλι, ο οποίος επίσης αποκλείστηκε από το να είναι υποψήφιος για μια βουλευτική έδρα, έχει αρνηθεί τις αδικοπραγίες και υποστηρίζει ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης.

Ένας εκατομμυριούχος επιχειρηματίας όταν έγινε πρόεδρος, ο Μαρτινέλι έχει ερευνηθεί για πολλαπλά σκάνδαλα διαφθοράς από τότε που άφησε την εξουσία.

Το 2021 αθωώθηκε με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και της υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος.

Αντιμετωπίζει μια ξεχωριστή δίκη, που έχει προγραμματιστεί για μετά τις εκλογές της 5ης Μαΐου, για φερόμενες πληρωμές δωροδοκίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του από τον βραζιλιάνικο κατασκευαστικό κολοσσό Odebrecht για δημόσια έργα στον Παναμά.

Ο Μαρτινέλι επέβλεψε μια περίοδο μεγάλων έργων υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής της πρώτης γραμμής του μετρό της πρωτεύουσας, ο Μαρτινέλι είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καταδικάστηκε για εγκλήματα στον Παναμά.

Πέρυσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε στον Μαρτινέλι και τα στενά μέλη της οικογένειάς του να εισέλθουν στη χώρα, με βάση αυτό που αποκάλεσε τη συμμετοχή του σε «σημαντική» διαφθορά.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα