ΑΘΗΝΑ
05:32
|
01.05.2024
Η Οπέντι δήλωσε «σοκαρισμένη» με την απόφαση της πρεσβείας να μην της επιτρέψει να ταξιδεύσει στην 68η σύνοδο της Επιτροπής για τη Θέση της Γυναίκας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπάλα αρνήθηκε να εκδώσει βίζα στην Ουγκαντιανή βουλευτή, Σάρα Ατσιένγκ Οπέντι, η οποία σκόπευε να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την επόμενη εβδομάδα. Η απόφαση της πρεσβείας φέρεται να έρχεται ως αντίποινα στις δηλώσεις της βουλεύτριας, η οποία ζήτησε τον ευνουχισμό των ομοφυλόφιλων, κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συζήτησης σχετικά με τους σκληρότερους ανά τον κόσμο νόμους, κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Η Οπέντι δήλωσε «σοκαρισμένη» με την απόφαση της πρεσβείας να μην της επιτρέψει να ταξιδεύσει στην 68η σύνοδο της Επιτροπής για τη Θέση της Γυναίκας, με την αίτηση της για έκδοση βίζας να αναμένει «διοικητική» εξέταση.

«Το 96% των βουλευτών ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και γνωρίζω ότι αρκετοί βουλευτές έχουν λάβει βίζα για τις ΗΠΑ, παρόλο που υποστήριξαν το νομοσχέδιο», δήλωσε ο Οπέντι, η οποία είναι και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ένωσης Γυναικών της Ουγκάντα.

Ερωτώμενος σχετικά με την υπόθεση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις βίζας.

Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς βίζα σε εκατοντάδες νομοθέτες από την Ουγκάντα ​​και τις οικογένειές τους, λόγω της εμπλοκής τους στη νομοθεσία, η οποία υπεγράφη από τον Πρόεδρο Γιουέρι Μουσέβενι, η οποία επιβάλλει τη θανατική ποινή ή τη ισόβια κάθειρξη για «πράξεις» μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αλλά και ποινές κάθειρξης έως και 20 χρόνια για «στρατολόγηση, προώθηση και χρηματοδότηση» ομόφυλων «δραστηριοτήτων».

Πέρυσι, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκαν βίζα στην πρόεδρο του κοινοβουλίου Ανίτα Αμόνγκ, απόφαση που χαιρετήθηκε από ακτιβιστές στην Ουγκάντα.

Η Κένυα, η Ναμίμπια, ο Νίγηρας, η Τανζανία και η Ουγκάντα ενισχύουν τους νόμους κατά των ομοφυλοφίλων. Την περασμένη εβδομάδα η Γκάνα ψήφισε νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Η Ναμίμπια έχει πρόσφατα νομοθετήσει κατά των γάμων ομοφύλων ζευγαριών, ενώ στη Κένυα έχει κατατεθεί νομοσχέδιο που επιδιώκει να απαγορεύσει τις σχέσεις μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα