ΑΘΗΝΑ
06:54
|
04.05.2024
Κατά την ομιλία της, η πρόεδρος της Κομισίον έβαλε στο «στόχαστρο» την Ρωσία, τους μετανάστες και... τους αγρότες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με 400 ψήφους υπέρ και 89 κατά, χρίσθηκε η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν υποψήφια για μια δεύτερη πενταετή θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπροσωπώντας το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, στην οποία η φον ντερ Λάιεν ήταν η μοναδική υποψήφια, πρωθυπουργοί και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στελέχη του κόμματος ψήφισαν στο συνέδριο στο Βουκουρέστι.

Από τους 800 εκπροσώπους μόλις οι 499 συμμετείχαν στην διαδικασία, ενώ δέκα ψήφοι κρίθηκαν άκυρες. Την ευρεία, από τους συμμετέχοντες, υποστήριξη που έλαβε η Γερμανίδα πολιτικός ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΕΛΚ μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ενώ έπαιζε το τραγούδι των U2 «Beautiful Day».

Συνολικά, περίπου το 18% του κόμματος ψήφισε εναντίον της.

«Νομίζω ότι έχει επιδείξει πολύ ισχυρή ηγεσία, ειδικά για τον κορονοϊό και την Ουκρανία», είπε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτρι, Όρπο, μιλόντας στο POLITICO. «Κατά τη γνώμη μου [γίνεται] καλύτερη συνέχεια και την υποστηρίζω σθεναρά», δήλωσε στη συνέντευξή του.

Ερωτηθείσα εάν ήταν κρίμα που δεν υπήρχε πραγματικός ανταγωνισμός, η Ευρωπαία Επίτροπος από την Κροατία, Ντουμπράβκα Σουίτσα, είπε: «Δεν χρειάζεται να το κάνουμε αυτό. Έζησα στον κομμουνισμό, προσποιηθήκαμε ότι έχουμε δύο υποψηφίους, εδώ δεν το κάνουμε γιατί ξέρουμε ότι είναι η ηγέτης και θα κερδίσει στο τέλος».

Οι Γάλλοι Ρεπουμπλικάνοι και το σλοβενικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Γιάνεζ Γιάνσα, ήταν από τους λίγους «αντάρτες» του ΕΛΚ. «Παραμείναμε στην πολιτική μας γραμμή», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο Γάλλος συντηρητικός ευρωβουλευτής, Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί.

Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κριθεί μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, οι οποίες θα οδηγήσουν στο διορισμό μιας νέας σειράς κορυφαίων αξιωματούχων της Ε.Ε. – συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Κομισιόν που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Η Φον Ντερ Λάιεν θα χρειαστεί την υποστήριξη και των 27 ηγετών της Ε.Ε. και του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εξασφαλίσει την θέση της.  

Υπό τον φόβο του Πούτιν, των μεταναστών και των…αγροτών οι Ευρωεκλογές

Σε ομιλία της νωρίτερα την Πέμπτη, η πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε πως θα διασφαλίσει την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια για τους Ευρωπαίους πολίτες , αλλά και πως θα συνεχίσει να στηρίζει σταθερά την Ουκρανία, τις προσπάθειες της να ενισχύει την οικονομική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να διαφυλάξει το κράτος δικαίου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης.

«Είμαστε εμείς, οι Ευρωπαίοι, που αποφασίζουμε ποιος έρχεται στην Ευρώπη και υπό ποιες συνθήκες», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το μανιφέστο του κόμματός της, που αποκαλύφθηκε την Τετάρτη, περιλαμβάνει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο, το οποίο αφορά την εξωτερική ανάθεση αιτήσεων ασύλου σε «ασφαλείς» τρίτες χώρες με βάση το «μοντέλο της Ρουάντα» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όταν ρωτήθηκε για τη νομιμότητα αυτού του μοντέλου, η φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι είναι «απόλυτα σαφές πως ό,τι κι αν κάνουμε θα τηρούμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας βάσει του δικαίου της Ε.Ε. και του διεθνούς δικαίου», προσθέτοντας ότι ο όρος «ασφαλείς τρίτες χώρες» έχει ήδη κατοχυρωθεί στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.

«Το μανιφέστο μας είναι γραμμένο με γνώμονα το δίκαιο της Ε.Ε.», επανέλαβε.

«Αυτοί που υπερασπίζονται τη δημοκρατία ενάντια στους ευρωσκεπτικιστές, αυτοί που υπερασπίζονται τις αξίες μας, αυτοί που είναι ενάντια στους φίλους του Πούτιν, αυτοί είναι αυτοί με τους οποίους θέλω να συνεργαστώ και με τους οποίους ξέρω ότι μπορώ να συνεργαστώ», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ο Ναβάλνι θυσιάστηκε για να σώσει τη χώρα, ο Πούτιν θυσίασε τη χώρα για να σώσει τον εαυτό του», υποστήριξε ο πρόεδρος και συνέχισε:

«Αλλά δεν θα μπορέσει να καταστρέψει το όνειρο μιας ελεύθερης Ουκρανίας που κατέχει θέση στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ενώ αυτό το όνειρο «ζει επίσης στη Μολδαβία, τη Γεωργία και τα Δυτικά Βαλκάνια».

Σύμφωνα με την ίδια για τον Πούτιν, ωστόσο, «υπάρχει ένα δικαστήριο στη Χάγη που τον περιμένει».

Τέλος, σχολίασε τις κινητοποιήσεις των αγροτών – οι οποίοι καταδίκασαν τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών σε διαδηλώσεις σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. τους τελευταίους μήνες – και είπε ότι το κόμμα της θα αντισταθεί στην αυξανόμενη απειλή των «πολιτικών ακροτήτων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα