ΑΘΗΝΑ
11:53
|
01.05.2024
Κατασκευή προσωρινού λιμένα στη Γάζα προτείνει ο Μπάιντεν, την ώρα που το Ισραήλ αφήνει την ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει με το σταγονόμετρο στη Γάζα.
Ο λιμός θερίζει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να μη χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως «διαπραγματευτικό χαρτί» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πληθυσμός λιμοκτονεί έπειτα από πέντε μήνες πολέμου και πολιορκίας, διαβεβαιώνοντας πως εργάζεται «ακατάπαυστα» για να επιτευχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Στην ομιλία του για την κατάσταση της ένωσης χθες Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος ανήγγειλε επίσης την κατασκευή προσωρινού λιμένα στη Λωρίδα της Γάζας, για να επιτραπεί η παράδοση μεγαλύτερων ποσοτήτων βοήθειας διά θαλάσσης στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου οι ελπίδες πως θα κλειστεί συμφωνία ανακωχής ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς μοιάζουν να σβήνουν.

Η διανομή βοήθειας με αεροπορικές ρίψεις ή διά θαλάσσης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις παραδόσεις με χερσαία μέσα, επισημαίνουν ωστόσο ανώτερα στελέχη του ΟΗΕ, που προειδοποιούν εναντίον του «σχεδόν αναπόφευκτου γενικευμένου λιμού» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να εξασφαλίσουμε άμεση κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον έξι εβδομάδων» ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, καθώς ο πόλεμος έχει πλέον εισέλθει στον έκτο του μήνα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια, πρόσθεσε απευθυνόμενος στους «ηγέτες του Ισραήλ», δεν πρέπει ούτε «μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κάτι δευτερεύον, ούτε ως διαπραγματευτικό χαρτί».

Επιβεβαίωσε επίσης πως διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να στήσουν λιμάνι εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας για να υπάρξει «μαζική αύξηση» των ποσοτήτων βοήθειας που παραδίδονται κάθε μέρα.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, ασκούν εντεινόμενη πίεση στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επιτρέψει να εισέλθει περισσότερη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου, καθώς μέχρι τώρα οι παραδόσεις γίνονται με το σταγονόμετρο.

Η κατασκευή του προσωρινού λιμανιού θα γίνει σε μερικές εβδομάδες και δεν συνεπάγεται την ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτικών στο πεδίο, διαβεβαίωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ενημερωθεί.

Η βοήθεια θα αναχωρεί, διευκρίνισαν, από τη Λάρνακα, καθώς η Κύπρος είναι το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται γεωγραφικά πλησιέστερα στη Λωρίδα της Γάζας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται στη νήσο σήμερα.

Ενώ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού του παλαιστινιακού θυλάκου, απειλείται από λιμό, διάφορες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Γαλλία, προχώρησαν χθες σε νέες αεροπορικές ρίψεις βοήθειας.

Όμως οι ρίψεις από τον αέρα και οι θαλάσσιες μεταφορές βοήθειας δεν μπορούν «να υποκαταστήσουν» τις χερσαίες οδούς, υπογράμμισε χθες η συντονίστρια του ΟΗΕ για την αρωγή στη Γάζα, η Σίγκριντ Κάαχ.

Η «διαφοροποίηση των χερσαίων οδών εφοδιασμού (…) είναι η βέλτιστη λύση: είναι ευκολότερη, ταχύτερη, φθηνότερη», εξήγησε η κυρία Κάαχ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη Μαδρίτη ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), τάχθηκε επίσης υπέρ του ανοίγματος περισσότερων σημείων διέλευσης, ώστε να μπορούν να γίνονται παραδόσεις «μεγάλης κλίμακας».

Συνομιλίες «την επόμενη εβδομάδα»

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης τουλάχιστον 20 άμαχοι, στην πλειονότητά τους παιδιά και βρέφη, πέθαναν εξαιτίας του υποσιτισμού και της αφυδάτωσης.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη ειδικά στον βορρά, όπου η πρόσβαση είναι σχεδόν αδύνατη εξαιτίας των καταστροφών, των μαχών και των λεηλασιών.

Στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους ως τώρα τουλάχιστον 30.800 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Οι μεσολαβητές (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) επιδίωκαν να εξασφαλίσουν συμφωνία για ανακωχή και απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων, προτού αρχίσει το ραμαζάνι, ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους.

Όμως οι συνομιλίες στο Κάιρο με αντιπροσωπεία της Χαμάς ανεστάλησαν έπειτα από τέσσερις ημέρες και «αναμένεται να ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα», σύμφωνα με το Αλ Καχέρα, δίκτυο που φέρεται να έχει σχέσεις με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Δεν έχουν «καταρρεύσει» και το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές μειώνεται σταδιακά, διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Τζακ Λιου.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε από το Κάιρο για τη Ντόχα, έχει τη βάση του ο ηγέτης του κινήματος Ισμαήλ Χανίγια, καθώς δεν ικανοποιήθηκαν οι «ελάχιστες απαιτήσεις» της από το Ισραήλ, είπε παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Η Χαμάς ζητεί πριν συναφθεί οποιαδήποτε συμφωνία για τους ομήρους να κηρυχθεί οριστική κατάπαυση του πυρός και να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει πως δεν θα συζητήσει καν τα αιτήματα αυτά.

Επιπρόσθετη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ στην UNRWA ανακοίνωσε η Ισπανία

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη τη χορήγηση επιπρόσθετης χρηματοδότησης 20 εκατομμυρίων ευρώ στο Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), προκειμένου να συνεχίσει το «σημαντικό» έργο του για να αντιμετωπιστεί η δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ανακοίνωση έκανε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες Φιλίπ Λαζαρινί.

Ο κ. Λαζαρινί εξέφρασε την ελπίδα πως η απόφαση αυτή της ισπανικής κυβέρνησης θα ωθήσει άλλες χώρες που ανέστειλαν το τελευταίο διάστημα τη χορήγηση βοήθειας στην υπηρεσία του να την ξαναρχίσουν. Υπογράμμισε ότι η απόφαση κάπου 16 χωρών συνεπάγεται πως η UNRWA στερείται κάπου 410 εκατ. ευρώ.

«Η μοναδική απάντηση» στην ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας θα όφειλε να είναι το «άνοιγμα σημείων διέλευσης» βοήθειας, αντέτεινε ο επικεφαλής της UNRWA, σημειώνοντας όπως και άλλοι αξιωματούχοι πως οι αεροπορικές ρίψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Αναφερόμενος σε επεισόδιο κατά τη διάρκεια διανομής βοήθειας στην πόλη της Γάζας, όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και πλήθος ποδοπατήθηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κάπου 120 Παλαιστίνιοι, ο κ. Λαζαρινί έκανε λόγο για «συνέπεια της πολιορκίας» στον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο μόνος τρόπος να αποτραπούν νέες τραγωδίες αυτής της φύσης είναι να «πλημμυρίσει» με βοήθεια η Λωρίδα της Γάζας, έκρινε ακόμη.

Τα 20 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Άλβαρες ακολουθούν την υπόσχεση πως θα δοθούν 3,5 εκατ. που έγινε την περασμένη εβδομάδα και τα χρήματα θα φθάσουν στην υπηρεσία σε «τέσσερις ως έξι εβδομάδες», είπε ο υπουργός.

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας χαιρέτισε εξάλλου το ότι η Ε.Ε. αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να αποδεσμεύσει βοήθεια 50 εκατ. ευρώ προοριζόμενη για την UNRWA.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Άλβαρες, η χώρα του οποίου συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές των Παλαιστινίων στην Ευρώπη, σε βαθμό που προκλήθηκε διπλωματική κρίση με το Ισραήλ τον Νοέμβριο, ζήτησε -«απαίτησε»- να κηρυχθεί «άμεση» και «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα