ΑΘΗΝΑ
18:48
|
06.05.2024
Τουλάχιστον 28 από τους σχεδόν 300 μαθητές που απήχθησαν από ένοπλους έχουν δραπετεύσει.
Ένα αγόρι κρατά μια πινακίδα για να διαμαρτυρηθεί για την απαγωγή σχεδόν 300 μαθητών αυτή την εβδομάδα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 28 από τους σχεδόν 300 μαθητές που απήχθησαν από ένοπλους έχουν δραπετεύσει, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Καντούνα της Νιγηρίας στο BBC News.

Ο στρατός της Νιγηρίας ηγείται μιας απεγνωσμένης έρευνας για τα παιδιά που συνελήφθησαν στη βόρεια πόλη Κουρίγκα την Πέμπτη.

Τα στρατεύματα συνεργάζονται με την αστυνομία και τις τοπικές ομάδες έρευνας για να χτενίσουν τα δάση εντός της Καντούνα και των γειτονικών πολιτειών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαζική απαγωγή από σχολείο από το 2021.

Συμμορίες ενόπλων ανδρών που οδηγούσαν μοτοσυκλέτες πήραν σχεδόν 300 παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας οκτώ έως 15 ετών, δήλωσαν οι σχολικές αρχές και οι γονείς.

Σχεδόν κάθε οικογένεια στην πόλη πιστεύεται ότι έχει ένα παιδί μεταξύ αυτών που απήχθησαν.

Ένας μαθητής, που πιστεύεται ότι είναι 14 ετών, ο οποίος είχε πυροβοληθεί από τους ένοπλους και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, πέθανε από τότε.

Οι απαγωγές ακολούθησαν γυναίκες και παιδιά που μεταφέρθηκαν από μια απομακρυσμένη πόλη στην πολιτεία Μπόρνο την προηγούμενη μέρα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Καντούνα Ούμπα Σάνι είπε στο BBC ότι η έλλειψη στρατιωτών ήταν ο κύριος λόγος για τις αυξημένες απαγωγές στην περιοχή.

Γονείς και συγγενείς των παιδιών που απήχθησαν έχουν σχηματίσει ομάδες επαγρύπνησης και ζητούν βοήθεια από τις γειτονικές κοινότητες για το πού βρίσκονται τα παιδιά.

Ο Αντιπρόεδρος της Νιγηρίας Κασίμ Σετίμα επισκέπτεται την Καντούνα και πρόκειται να συναντήσει τον κυβερνήτη.

Ο πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι βέβαιος ότι τα θύματα θα διασωθούν.

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Τίποτα άλλο δεν είναι αποδεκτό για εμένα και τα μέλη της οικογένειας αυτών των απαχθέντων πολιτών. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί αποφασιστικά».

Έρευνες γίνονται και στις πολιτείες Κατσίνα και Ζαμφάρα.

Η μαζική απαγωγή της Καντούνα έχει ξυπνήσει μνήμες από τα σχεδόν 300 κορίτσια στη βορειοανατολική πόλη Τσιμπόκ της Νιγηρίας το 2014.

Σε περιοχές της βόρειας Νιγηρίας, οι γονείς έχουν αρχίσει να κουράζονται να επιτρέπουν στα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο φοβούμενοι για την ασφάλειά τους.

Οι απαγωγές για λύτρα από ένοπλους άνδρες έχουν γίνει ενδημικές στη βόρεια Νιγηρία, εμποδίζοντας χιλιάδες παιδιά να πάνε στο σχολείο.

Η τελευταία μεγάλη απαγωγή με παιδιά σχολικής ηλικίας στην Καντούνα ήταν τον Ιούλιο του 2021, όταν ένοπλοι συνέλαβαν περισσότερους από 150 μαθητές.

Οι μαθητές επανενώθηκαν μήνες αργότερα αφού οι οικογένειές τους πλήρωσαν λύτρα.

Το 2022, η Νιγηρία ψήφισε νόμο που απαγόρευε τις πληρωμές λύτρων σε απαγωγείς και επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 ετών για τους απαγωγείς.

Επίσης, η απαγωγή τιμωρείται με θάνατο σε περιπτώσεις που πεθαίνουν τα θύματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Ακυρώνεται η τελετή αποφοίτησης στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα