ΑΘΗΝΑ
12:12
|
30.04.2024
Βάσει του νομοσχεδίου, η κινέζικη εταιρεία ByteDance θα έχει 165 ημέρες για να πουλήσει το TikTok.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το νομοσχέδιο βάσει του οποίου η κινεζική ιδιοκτήτρια εταιρία του TikTok θα πρέπει εντός των επόμενων έξι μηνών να πουλήσει την εφαρμογή, αλλιώς θα απαγορευτεί η χρήση της εντός των ΗΠΑ.

Βάσει του νομοσχεδίου, η κινέζικη εταιρεία ByteDance θα έχει 165 ημέρες για να αποχωρήσει από το TikTok. Σε αντίθετη περίπτωση, τα καταστήματα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένου του Apple App Store και του Google Play, δεν θα μπορούν πλέον να διανέμουν το TikTok ή να παρέχουν άλλες υπηρεσίες σε εφαρμογές που εμπλέκονται με την ByteDance.

Σύμφωνοι με το νομοσχέδιο βρέθηκαν οι περισσότεροι βουλευτές, με 352 μέλη του Κογκρέσου να ψήφισαν υπέρ και μόνο 65 κατά (50 Δημοκρατικοί και 15 Ρεπουμπλικάνοι), παρόλο που το νομοσχέδιο εγκρίθηκε μόλις της περασμένη εβδομάδα.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας, από την οποία θα εξεταστεί το νομοσχέδιο, δήλωσαν ενθαρρυμένοι από την υπερψήφιση του στη Βουλή. «Ανυπομονούμε να εργαστούμε από κοινού προκειμένου αυτό το νομοσχέδιο να περάσει από τη Γερουσία και να υπογραφεί σε νόμο», επισημαίνουν σε μια κοινή ανακοίνωση οι γερουσιαστές Μαρκ Γουόρνερ και Μάρκο Ρούμπιο, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής και ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος αντίστοιχα.

Πλέον το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί από την Γερουσία, όπου ορισμένοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν ήδη αντιταχθεί δημόσια στο σχέδιο νόμου, επικαλούμενοι ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου. Οι ίδιοι πρότειναν εναλλακτικά μέτρα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για ξένη επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς όμως να στοχεύουν συγκεκριμένα το TikTok.

«Χρειαζόμαστε περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά χρειαζόμαστε αυτούς τους περιορισμούς για να ισχύουν παντού», δήλωσε η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Από μεριάς του, ο Λευκός Οίκος υποστήριξε τη νομοθεσία, με την γραμματέα Τύπου, Καρίν Ζαν-Πιερ, να λέει ότι η κυβέρνηση θέλει «να δει να ολοκληρώνεται αυτό το νομοσχέδιο για να φτάσει στο γραφείο του προέδρου». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει πως θα υπογράψει το νομοσχέδιο εάν τελικά φτάσει στον ίδιο για την τελική έγκριση.

Οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης υποστήριξαν πως το TikTok αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια. Σύμφωνα με τους ίδιους, η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει την δημοφιλή εφαρμογή, ώστε να συγκεντρώσει τα προσωπικά δεδομένα Αμερικανών πολιτών που χρησιμοποιούν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση Αμερικανών χρηστών της εφαρμογής, κυρίως νεότερης ηλικίας. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ανέφεραν ότι λαμβάνουν συνεχώς κλήσεις από έφηβους χρήστες του TikTok που αντιτίθενται στη νομοθεσία, σχεδόν στην ίδια συχνότητα με τις κλήσεις που λαμβάνουν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οργισμένη ήταν και η απάντηση της εταιρείας αλλά και του Πεκίνου, με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας να κάνει λόγο για «πράξη εκφοβισμού».

«Πρόκειται ξεκάθαρα για μια πλήρη απαγόρευση. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αφαιρέσει το συνταγματικό δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση σε 170 εκατομμύρια Αμερικανούς. Αυτό θα βλάψει εκατομμύρια επιχειρήσεις, θα αρνηθεί στους καλλιτέχνες το κοινό και θα καταστρέψει τα προς το ζην αμέτρητων δημιουργών σε όλη τη χώρα», ανέφερε εκπρόσωπος του TikTok και πρόσθεσε:

«Ελπίζουμε πως η Γερουσία θα αναλογιστεί τα γεγονότα, οι γερουσιαστές θα ακούσουν τους ψηφοφόρους τους και θα συνειδητοποιήσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία, τις επτά εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις και τους 170 εκατομμύρια Αμερικανούς που χρησιμοποιούν την υπηρεσία μας».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς-Φατάχ στο Πεκίνο

Πράσινο φως από τη Νορβηγία σε υποθαλάσσια εξόρρυξη

Την αποπομπή του Βαρτζόπουλου από κυβέρνηση και Κ.Ο. ζήτησε ο Κασσελάκης

Ρωσικό «δάκτυλο» βλέπουν οι Εσθονοί για τη διατάραξη σήματος GPS στο Τάρτο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα