ΑΘΗΝΑ
20:08
|
02.05.2024
Οι δύο αγνοούμενοι αστυνομικοί αναζητούσαν τους 43 φοιτητές που εξαφανίστηκαν πριν δέκα χρόνια.
Οι οικογένειες των αγνοούμενων φοιτητών της πολιτείας Γκερέρο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο ντετέκτιβ που αναζητούσαν 43 φοιτητές οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί πριν από σχεδόν 10 χρόνια, βρέθηκαν σώοι, δύο ημέρες αφότου εξαφανίστηκαν οι ίδιοι στην πολιτεία Γκερέρο του Ειρηνικού του Μεξικού, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι δεν είπαν την Τρίτη πώς εντοπίστηκαν οι δύο ομοσπονδιακοί ντετέκτιβ, ένας άνδρας και μια γυναίκα, ή αν είχαν απελευθερωθεί από την αιχμαλωσία.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είχε δηλώσει ότι είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια έρευνας για να βρεθούν οι δύο ομοσπονδιακοί ντετέκτιβ, ένας άνδρας και μια γυναίκα. Μιλώντας στην καθημερινή συνέντευξη τύπου, ο ΑΜΛΟ είπε: «Ελπίζω ότι αυτό δεν σχετίζεται με αυτούς που δεν θέλουν να βρούμε τους νέους».

Οι εξαφανίσεις ήταν το τελευταίο σημάδι μιας γενικευμένης κατάρρευσης του νόμου και της τάξης στην πολιτεία Γκερέρο, όπου βρίσκεται το θέρετρο του Ακαπούλκο. Το κράτος ταλαιπωρείται εδώ και μια δεκαετία από την υπόθεση 43 φοιτητών από ένα αγροτικό κολέγιο δασκάλων στο Γκερέρο που εξαφανίστηκαν το 2014 και πιστεύεται ότι απήχθησαν από τοπικούς αξιωματούχους και παραδόθηκαν σε συμμορία ναρκωτικών για να δολοφονηθούν.

Οι φοιτητές σε αυτό το κολέγιο, που βρίσκεται στην Τίξτλα, βόρεια του Ακαπούλκο, έχουν μακρά ιστορία διαδηλώσεων και συγκρούσεων με την αστυνομία και την περασμένη εβδομάδα ένας φοιτητής πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου σε αντιπαράθεση με άλλους φοιτητές που επέβαιναν σε κλεμμένο αυτοκίνητο, όπως είπε η αστυνομία.

Ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν σε αυτόν τον πυροβολισμό συνελήφθη και τέθηκε υπό έρευνα για την υπόθεση, αφού ο πρόεδρος περιέγραψε τον πυροβολισμό ως «κατάχρηση εξουσίας» και επιβεβαίωσε ότι ο νεκρός μαθητής δεν είχε πυροβολήσει κανένα όπλο.

Ωστόσο, ο ΑΜΛΟ αναγνώρισε την Τρίτη ότι ο αστυνομικός της πολιτείας που κρατήθηκε για την υπόθεση είχε δραπετεύσει από την κρατική κράτηση προτού παραδοθεί στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Ο πρόεδρος είπε ότι η αστυνομία της πολιτείας Γκερέρο δεν είχε φυλάξει σωστά τον συνάδελφό τους, λέγοντας ότι «τα πρωτόκολλα σύλληψης δεν είχαν τηρηθεί».

Υπήρχαν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι δεσμεύσεις του προέδρου να ερευνήσει τον πυροβολισμό της περασμένης εβδομάδας -ή την τύχη των 43 αγνοουμένων- θα κατευνάσει τις παραδοσιακά βίαιες διαμαρτυρίες των φοιτητών.

Την Τρίτη, φοιτητές διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία των εισαγγελικών αρχών στο Τσιλπαντσίνγκο, την πρωτεύουσα της πολιτείας Γκερέρο, πυροδότησαν εκρηκτικά και έκαψαν 11 περιπολικά της αστυνομίας. Το γραφείο του εισαγγελέα είπε ότι τέσσερις από τους υπαλλήλους του τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Οι 43 αγνοούμενοι φοιτητές πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν και κάηκαν από μέλη συμμοριών ναρκωτικών. Οι δύο ντετέκτιβ ήταν μέρος μιας μακροχρόνιας προσπάθειας να βρουν πού είχαν πεταχτεί τα λείψανα των μαθητών. Ο ΑΜΛΟ δεν διευκρίνισε πότε εξαφανίστηκαν οι ντετέκτιβ.

Οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν καμένα θραύσματα οστών μόνο τριών από τους 43 αγνοούμενους μαθητές. Το έργο περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την αναζήτηση κρυφών χώρων απόρριψης πτωμάτων σε αγροτικές, απομονωμένες περιοχές της πολιτείας όπου δραστηριοποιούνται καρτέλ ναρκωτικών.

Σε κατάθεση ενώπιον μιας επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Avril Haines, αναγνώρισε «υπάρχουν τμήματα της χώρας που βρίσκονται ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των καρτέλ από ορισμένες απόψεις».

Η απόδραση του κατηγορούμενου αστυνομικού και η εξαφάνιση των δύο ντετέκτιβ ήρθαν καθώς ξέσπασαν εντάσεις μεταξύ του ΑΜΛΟ και των οικογενειών των αγνοουμένων μαθητών, που τον κατηγορούν ότι δεν έκανε αρκετά για να ερευνήσει την τύχη των γιων τους.

Την περασμένη εβδομάδα, διαδηλωτές που υποστήριζαν τις οικογένειες των αγνοουμένων μαθητών χρησιμοποίησαν ένα φορτηγό για να ρίξουν τις ξύλινες πόρτες του Εθνικού Παλατιού της Πόλης του Μεξικού, όπου ζει και εργάζεται ο ΑΜΛΟ.

Οι διαδηλωτές χτύπησαν τις πόρτες και μπήκαν στο παλάτι της αποικιακής εποχής προτού τους εκδιώξουν οι πράκτορες ασφαλείας.

Ο ΑΜΛΟ χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις πρόκληση και ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλωτές είχαν βαριοπούλες, ισχυρές σφεντόνες και φυσητήρες. Ο ΑΜΛΟ έχει παραπονεθεί για τη συμμετοχή ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, τον εμπόδισαν να μιλήσει απευθείας στους γονείς των αγνοουμένων μαθητών.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα