ΑΘΗΝΑ
13:20
|
22.11.2024
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να περάσουν σε λειτουργία «οικονομίας πολέμου».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση ασφαλείας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» χαρακτήρισε την Ρωσία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Euractiv, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες και να περάσει σε λειτουργία «οικονομίας πολέμου».

Στο άρθρο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να ετοιμασθούμε για πόλεμο», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε ότι «η Ρωσία αποτελεί σοβαρή στρατιωτική απειλή για την ευρωπαϊκή μας ήπειρο και την παγκόσμια ασφάλεια. Εάν δεν δώσουμε την σωστή απάντηση ως Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν δώσουμε στην Ουκρανία αρκετή βοήθεια για να σταματήσει την Ρωσία, είμαστε οι επόμενοι. Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε αμυντικά έτοιμοι και να περάσουμε σε λειτουργία οικονομίας πολέμου».

Συνεχίζει λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειάς της και να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η Ευρώπη έχει κάνει βήματα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022 – ανάμεσά τους και η αύξηση της στρατιωτικής παραγωγικής ικανότητας κατά 50% – πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν, καθώς για δεκαετίες, η Ευρώπη δεν έχει επενδύσει αρκετά στην ασφάλεια και την άμυνά της.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη στρατιωτική μας ικανότητα τόσο για την Ουκρανία όσο και για την Ευρώπη, για να υπερασπιστούμε τον δημοκρατικό κόσμο. Μια ισχυρότερη Ε.Ε. θα συμβάλει επίσης σε μια ισχυρότερη συμμαχία του ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει τη συλλογική μας άμυνα», υποστήριξε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία λαμβάνει ότι έχει ανάγκη για το πεδίο της μάχης – και μέσω της δαπάνης πόρων της Ε.Ε. για στρατιωτικό εξοπλισμό και της χρησιμοποίησης των αποδόσεων των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για την αγορά όπλων για την Ουκρανία.

Τέλος, κάλεσε τις χώρες να διευκολύνουν επενδύσεις στον τομέα της άμυνας – και εξετάζοντας την αλλαγή της εντολής του οργάνου δανεισμού της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να της επιτραπεί η υποστήριξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

«Οι επενδύσεις στην ασφάλεια είναι ακριβές, αλλά χωρίς αυτές, δεν μπορούμε να αυξήσουμε την αμυντική μας παραγωγή. Πρέπει να διευκολύνουμε τρόπους για τη βιομηχανία, να έχει πιο εύκολη πρόσβαση στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρλ Μισέλ θα προεδρεύσει της συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, με θέμα την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα