ΑΘΗΝΑ
12:43
|
01.05.2024
Ξυλοδαρμούς, κακοποίηση και απειλές κατά των υπαλλήλων της υπηρεσίας αποκαλύπτει ο Guardian.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συστηματική εκστρατεία παρεμπόδισης και παρενόχλησης των εργαζομένων της Υπηρεσίας Αρωγής για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες (UNRWA) από τον ισραηλινό στρατό αποκαλύπτουν εσωτερικά έγγραφα του ΟΗΕ.

Τα έγγραφα, τα οποία έλαβε ο Guardian, καταγράφουν εκατοντάδες περιστατικά παρενόχλησης και κακοποίησης υπαλλήλων του οργανισμού, τα οποία κυμαίνονται από δέσιμο των ματιών έως και ξυλοδαρμό μελών του προσωπικού, σε ισραηλινά σημεία ελέγχου μέχρι και σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών σε προσφυγικούς καταυλισμούς, που πολλές φορές καταλήγουν στο θάνατο Παλαιστινίων.

Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Τζουλιέτ Τούμα, δήλωσε ότι τα επεισόδια στη Δυτική Όχθη – όπου η υπηρεσία διαχειρίζεται 96 σχολεία και 43 κλινικές υγείας για 871.000 εγγεγραμμένους πρόσφυγες – που περιγράφονται στα εσωτερικά έγγραφα ήταν «μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου παρενόχλησης που βλέπουμε κατά της UNRWA στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ».

Ένα από τα περιστατικά που περιγράφεται λεπτομερώς, αφορά την έλλειψη απαραίτητων φαρμάκων κέντρα υγείας της UNRWA στη Δυτική Όχθη , αφού μια αποστολή φαρμάκων κρατήθηκε από τα ισραηλινά τελωνεία για περισσότερους από δύο μήνες στην Ιορδανία. 

Το φορτίο 42 παλετών, συμπεριλαμβανομένων αντιβιοτικών, αντιισταμινικών, παυσίπονων και απαραίτητων φαρμάκων για διαβήτη, υπέρταση και σχιζοφρένεια έφτασε τον Ιανουάριο στο Αμμάν, αλλά εκτελωνίστηκε μόλις την περασμένη Κυριακή, δύο ώρες αφότου ο Guardian επικοινώνησε σχετικά με τις ισραηλινές αρχές. Ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών τελωνείων αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε καθυστέρηση.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού είπε ότι «δεν είχαν προβλήματα με την UNRWA στη Δυτική Όχθη», προσθέτοντας: «Δεν προσπαθούμε να τους παρενοχλήσουμε. Δεν κάνουμε τίποτα σκόπιμα για να ενοχλήσουμε το σημαντικό έργο τους. Δεν είμαστε σε θέση να επαληθεύσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς και δεν μας παρουσιάστηκαν στοιχεία [για αυτούς]. Έχουμε καλές σχέσεις με την UNRWA και με άλλους οργανισμούς στη Δυτική Όχθη».

Στις καταγγελίες τους οι εργαζόμενοι περιγράφουν αναλυτικά την κακομεταχείριση που βιώνουν στα χέρια ισραηλινών στρατιωτών αλλά και αστυνομικών, οι οποίοι τους αναγκάζουν να βγάλουν τα ρούχα τους με το πρόσχημα του σωματικού έλεγχου, τους κακοποιούν λεκτικά κ.α., ενώ έχουν καταγραφεί και επιδρομές ένοπλων στρατιωτών σε εγκαταστάσεις του οργανισμού, κατά την διάρκεια των οποίων προκλήθηκαν ζημιές.

Σε ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά που περιγράφονται στα έγγραφα, ισραηλινοί στρατιώτες σταμάτησαν ένα όχημα του ΟΗΕ με διακριτικά, στο οποίο επέβαιναν δύο μέλη του προσωπικού τον Φεβρουάριο του 2024, σε σημείο ελέγχου κοντά στη Βηθλεέμ.

Οι στρατιώτες, οι οποίοι αφαίρεσαν βίαια τα κλειδιά από τον οδηγό και ανάγκασαν το προσωπικό να βγει από το όχημα υπό την απειλή όπλου, στη συνέχεια έψαξαν το όχημα και χλεύασαν τους υπαλλήλους, κατηγορώντας τους ότι είναι μέλη της Χαμάς

Στη συνέχεια τους διέταξαν να γονατίσουν, τους έδεσαν τα μάτια, τους έδεσαν τα χέρια με πλαστικά καλώδια και τους ξυλοκόπησαν, έως ότου παρενέβη ένας ανώτερος αξιωματικός.

Από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα έγγραφα, η UNRWA έχει καταγράψει 135 περιστατικά παρεμπόδισης του έργου σε κλινικές, σχολεία και γραφεία της, από εισβολές του στρατού σε χώρους της και κακομεταχείριση του προσωπικού της, έως στρατιωτικές επιχειρήσεις που κατέληξαν σε ρίψεις δακρυγόνων ή ακόμα και πυροβολισμών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα