ΑΘΗΝΑ
08:17
|
06.05.2024
Απαξιωτική και περιφρονητική στάση απέναντι στα αιτήματα της καταγγέλλει η Επιτροπή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παγερά αδιάφορους φαίνεται να έχει αφήσει τους εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων η αποκαρδιωτική κατάσταση της οικογένειας του 13χρονου, σήμερα, θύματος μαστροπείας στον Κολωνό, οι οποίοι συναντήθηκαν με μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 13χρονη επιζώσα, κατόπιν σχετικού αιτήματος των δεύτερων.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Επιτροπής, σκοπός της συνάντησης ήταν να θέσουν κάποια βασικά αιτήματα στήριξης της οικογένειας από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, τα οποία είχε αγνοήσει απολύτως η προηγούμενη διοίκηση Μπακογιάννη, παρά τις σχετικές παρεμβάσεις.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, στα συγκεκριμένα αιτήματα της Επιτροπής, ο δήμος απάντησε: 

  • ως προς το αίτημα για κάλυψη παγίων εξόδων διαβίωσης της οικογένειας, μας παρέπεμψαν στην ΔΕΗ και απροσδιόριστους «άλλους οργανισμούς».
  • ως προς το αίτημα για ανεύρεση μιας θέσης εργασίας για τον πατέρα, μας παρέπεμψαν στον ΟΑΕΔ.
  • ως προς το αίτημα για παροχή του πενιχρότατου επιδόματος ΚΕΑ, αντέτειναν ότι δεν πληρούνται τυπικές προϋποθέσεις, παρότι θα μπορούσαν πιθανόν να βρεθούν λύσεις αν υπήρχε ενδιαφέρον να διερευνηθεί το θέμα.
  • ως προς το αίτημα για παροχή στέγης, είπαν αόριστα ότι θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο ολιγόμηνη διαμονή σε πιο κατάλληλη κατοικία στο πλαίσιο κάποιου προγράμματος,
  • ως προς το αίτημα για την παροχή ψυχικής και μαθησιακής στήριξης των παιδιών, επέδειξαν επιδεικτική και απόλυτη αδιαφορία.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη

«To κράτος έχει συνέχεια: H δημοτική αρχή άλλαξε, η αδιαφορία για τις ανάγκες της οικογένειας της 12χρονης από τον Κολωνό παραμένει ίδια.

Τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, δύο μόλις ημέρες πριν την πρόταση της εισαγγελέως που «αθωώνει» τον Η. Μίχο για παιδοβιασμό και μαστροπεία, η οποία προκάλεσε κοινωνική οργή, πέντε μέλη της «Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη» από τον Κολωνό, συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε η Επιτροπή αποστέλλοντας υπόμνημα. Στόχος ήταν να επαναλάβουμε τα αιτήματα στήριξης της οικογένειας από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, τα οποία είχε αγνοήσει απολύτως η προηγούμενη διοίκηση Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν γίνει αρκετές παρεμβάσεις από την πλευρά μας.

Τη διοίκηση του Δήμου εκπροσώπησαν η Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Στρατηγάκη, το στέλεχος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λαχανιώτη και άλλα στελέχη του επιτελείου της Αντιδημάρχου.

Από την πρώτη στιγμή της συνάντησης, έγινε φανερό ότι οι εκπρόσωποι της νέας δημοτικής αρχής ήταν απολύτως απαξιωτικοί απέναντι στα αιτήματα της Επιτροπής, ενώ η στάση της αντιδημάρχου κ. Στρατηγάκη ήταν περιφρονητική και εριστική. 

Δήλωσε άγνοια για βασικές πλευρές της υπόθεσης, δείχνοντας, για παράδειγμα, να μη γνωρίζει ότι η μητέρα της 12χρονης είναι στη φυλακή, ότι η δίκη είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, ότι η 12χρονη δε ζει στην Αθήνα κι ότι τα υπόλοιπα παιδιά ζουν με τη γιαγιά τους.

Παρόλα αυτά, αυτή η «καθ΄ύλην αρμόδια» αρνήθηκε την ικανοποίηση κάθε αιτήματος, κατηγορώντας μάλιστα την Επιτροπή για θεωρητικολογία, όσην ώρα τα μέλη της περιέγραφαν τις πραγματικές ανάγκες της οικογένειας, όπως τις γνωρίζουν από την πολύμηνη καθημερινή επαφή που έχουν με αυτήν. Πρόκειται για αυτές τις ανάγκες επιβίωσης και στήριξης που η κεντρική και τοπική διοίκηση αρνούνται εδώ και μήνες να ικανοποιήσουν, ενώ εκατοντάδες αλληλέγγυοι και δεκάδες σωματεία και οργανώσεις έσπευσαν να προσφέρουν υλικούς πόρους και καθημερινή διαθεσιμότητα.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του Δήμου
• ως προς το αίτημα για κάλυψη παγίων εξόδων διαβίωσης της οικογένειας, μας παρέπεμψαν στη ΔΕΗ και απροσδιόριστους «άλλους οργανισμούς»…,
• ως προς το αίτημα για ανεύρεση μιας θέσης εργασίας για τον πατέρα, μας παρέπεμψαν στον ΟΑΕΔ,
• ως προς το αίτημα για παροχή του πενιχρότατου επιδόματος ΚΕΑ, αντέτειναν ότι δεν πληρούνται τυπικές προϋποθέσεις, παρότι θα μπορούσαν πιθανόν να βρεθούν λύσεις αν υπήρχε ενδιαφέρον να διερευνηθεί το θέμα,
• ως προς το αίτημα για παροχή στέγης, είπαν αόριστα ότι θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο ολιγόμηνη διαμονή σε πιο κατάλληλη κατοικία, στο πλαίσιο κάποιου προγράμματος,
• ως προς το αίτημα για την παροχή ψυχικής και μαθησιακής στήριξης των παιδιών, επέδειξαν επιδεικτική και απόλυτη αδιαφορία.

Αντί οποιασδήποτε απάντησης και στοιχειώδους δέσμευσης, οι εκπρόσωποι του Δήμου επικαλέστηκαν την πιστή «τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων». Υποστήριξαν επιπλέον ότι ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητες άσκησης αυτοτελούς κοινωνικής πολιτικής κι ότι αυτή είναι ευθύνη της κεντρικής διοίκησης. Δεν παρέλειψαν δε να μας ενημερώσουν για το επίτευγμα του Δήμου να προσλάβει μια ομάδα συμβασιούχων -που μετριούνται στα δάκτυλα των δύο χεριών- στο πλαίσιο προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με αφορμή της υπόθεση της 12χρονης. Αναφέρθηκαν, τέλος. και στις προσλήψεις για την δημοτική αστυνομία – τις οποίες ήδη γνωρίζαμε… 

Εννοείται πως δεν περιμέναμε να μάθουμε από τη δημοτική διοίκηση ότι οι Δήμοι είναι μακρύ χέρι του κράτους κι ότι η χρηματοδότηση της κοινωνικής προστασίας είναι μηδαμινή, ούτε ότι είναι ανύπαρκτες ή διαλυμένες οι δομές άσκησής της. Δεν περιμέναμε όμως τέτοια υποκρισία για τη δήθεν επαρκή εκτέλεση των καθηκόντων των δημοτικών υπηρεσιών, ούτε τέτοια ξεδιάντροπη αδιαφορία για το θέμα και τις πραγματικές περιστάσεις. Νιώσαμε για άλλη μια φορά τον κυνισμό και την περιφρόνηση απέναντι στα πιο φτωχά και ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας και τις ανάγκες τους. Εξοργιστήκαμε με την αισχρή γραφειοκρατική αντιμετώπιση που αποδέχεται πως δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα παρέμβασης, ούτε στην πιο ακραία συνθήκη για τις ζωές των ανθρώπων και μας καλεί να συμβιβαστούμε με αυτό. Κι εννοείται πως, κατά τη γνώμη μας, η ευθύνη για αυτή τη διαχείριση βαρύνει όλη τη νέα δημοτική αρχή και όχι μόνο τους συγκεκριμένους εκπροσώπους της.

«Ξέρετε πόσες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν;», μας ρώτησαν χλευαστικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφερόμενοι στους δημότες που διαβιώνουν σε οριακές συνθήκες. Φυσικά και ξέρουμε και για αυτό επιμένουμε να αναδεικνύουμε την ύπαρξή τους και τις ανάγκες τους. Και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους να παλεύουμε μαζί τους και κόντρα στον υποτιθέμενο «ρεαλισμό» των διοικήσεων. Το κάναμε απέναντι στη διοίκηση Μπακογιάννη και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε και απέναντι στην τωρινή διοίκηση που η αντιμετώπισή της για το θέμα είναι ίδια και απαράλλακτη με αυτή της προηγούμενης».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα