ΑΘΗΝΑ
09:49
|
27.04.2024
Το απολιθωμένο κρανίο ανακαλύφθηκε το 2018 και ανήκει στο είδος δελφινιού Pebanista yacuruna.
«Αυτό το δελφίνι σχετίζεται με το δελφίνι του ποταμού Γάγγη στην Ινδία»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ένα απολιθωμένο κρανίο 16 εκατομμυρίων ετών ενός ποταμίσιου δελφινιού που ανακαλύφθηκε στο Περού το οποίο κάποτε κολύμπησε σε νερά που είναι τώρα ο Αμαζόνιος και ο πλησιέστερος εν ζωή συγγενής του είναι το δελφίνι του ποταμού της Νότιας Ασίας στον ποταμό Γάγγη της Ινδίας.

Ο παλαιοντολόγος Ροντόλφο Σάλας είπε ότι το κρανίο ανήκε στο μεγαλύτερο δελφίνι που είναι γνωστό ότι κατοικούσε στα νερά της Νότιας Αμερικής, με μήκος 3 έως 3,5 μέτρα. Ονομάστηκε Pebanista yacuruna από το Yacuruna, ένα περουβιανό μυθολογικό ον που ζούσε σε βαθιά νερά.

«Αυτό το δελφίνι σχετίζεται με το δελφίνι του ποταμού Γάγγη στην Ινδία», είπε ο παλαιοντολόγος, προσθέτοντας ότι αυτό που βρέθηκε στο Περού είναι πολύ μεγαλύτερο από τους ζωντανούς συγγενείς του στην Ασία. Οι πρόγονοι και των δύο δελφινιών ζούσαν στο παρελθόν στον ωκεανό, είπε ο επιστήμονας.

«Αυτό τους επέτρεψε να καταλαμβάνουν μεγάλους ωκεανούς κοντά στις ακτές της Ινδίας και της Νότιας Αμερικής. Αυτά τα ζώα ζούσαν σε περιβάλλοντα γλυκού νερού τόσο στον Αμαζόνιο όσο και στην Ινδία. Δυστυχώς, εξαφανίστηκαν στον Αμαζόνιο, αλλά στην Ινδία επέζησαν», πρόσθεσε ο Σάλας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances. Οι επιστήμονες βρήκαν το απολίθωμα κατά τη διάρκεια μιας αποστολής του 2018 που χρηματοδοτήθηκε από την National Geographic Society στον ποταμό Νάπο.

Οι λεκάνες απορροής του Αμαζονίου και του Ορινόκο εξακολουθούν να φιλοξενούν ένα είδος γνωστό ως δελφίνι του ποταμού Αμαζονίου, που ονομάζεται επίσης ροζ δελφίνι του ποταμού ή Μπότο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα