ΑΘΗΝΑ
16:14
|
27.04.2024
Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ανατίναξη ενός κτιρίου που χρησιμοποιείται για εξειδικευμένη φροντίδα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας.
Σφαγή αμάχων χωρίς τέλος στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματική είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τουλάχιστον 100 ήταν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έπληξαν τον παλαιστινιακό θύλακα. Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ανατίναξη ενός κτιρίου που χρησιμοποιείται για εξειδικευμένη φροντίδα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας και για 160 απαγωγές αμάχων από τον στρατό του Ισραήλ.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σκότωσε περισσότερους από 50 Παλαιστίνιους ενόπλους σε συγκρούσεις γύρω από το νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρόσθεσαν ότι συνεχίζουν «τις επιχειρησιακές δραστηριότητες ακριβείας τους στο νοσοκομείο Σίφα».

«Στη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας περισσότεροι από 50 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, ενώ εντοπίστηκαν υποδομές τρομοκρατών και χώροι αποθήκευσης όπλων. Από την έναρξη της επιχείρησης έχουν εξουδετερωθεί περισσότεροι από 140 τρομοκράτες στην περιοχή του νοσοκομείου», σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.

Η Αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας πριν από τον πόλεμο, είναι τώρα μία από τις λίγες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης που λειτουργούν εν μέρει στο βόρειο τμήμα της επικράτειας και φιλοξενεί επίσης εκτοπισμένους αμάχους.

Ξεχωριστά, οι ισραηλινές αρχές διέταξαν 25 ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία σε νοσοκομεία στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ να επιστρέψουν στη Γάζα την Τετάρτη, ανέφερε την Τετάρτη το γραφείο του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις (OCHA).

Άλλοι 2 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε νέα αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Δυο Παλαιστίνιοι, που σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «απειλούσαν» στρατιώτες τους, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή κοντά στην Τούλκαρεμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) πως διεξάγουν επιχείρηση στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Νουρ Σαμς, πλάι στην Τούλκαρεμ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Δυτικής Όχθης.

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αεροσκάφος έπληξε δυο τρομοκράτες που ήγειραν απειλή για τις δυνάμεις μας», ανέφεραν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε λακωνικό ανακοινωθέν τους.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής επιβεβαίωσε τους δυο θανάτους από ισραηλινά πυρά στον καταυλισμό προσφύγων Νουρ Σαμς. Τα πτώματα των θυμάτων διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Τούλκαρεμ.

Την Τετάρτη τρεις Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένας που παρουσιάστηκε ως αξιωματικός του στρατιωτικού βραχίονα του Παλαιστινιακού Ισλαμιστικού Τζιχάντ, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα με στόχο αυτοκίνητο στην Τζενίν, προπύργιο παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Το βράδυ εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους νεαροί που έφεραν αυτόματα τουφέκια κι έριχναν ριπές στον αέρα, παραβρέθηκαν στις κηδείες των τριών ανδρών σε καταυλισμό προσφύγων πλάι στην πόλη, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της Παλαιστινιακής Αρχής, πάνω από 430 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή εβραίων εποίκων, ενώ χιλιάδες άλλοι οδηγήθηκαν σε φυλακές από τις ισραηλινές δυνάμεις. Τουλάχιστον 17 Ισραηλινοί, στρατιώτες και πολίτες, έχουν επίσης σκοτωθεί σε επιθέσεις, σύμφωνα με τα δεδομένα των ισραηλινών αρχών.

Η πείνα και οι βόμβες ρημάζουν τη Γάζα

Η διεθνής κοινότητα φοβάται πως θα ξεσπάσει άμεσα λιμός στη μικρή παλαιστινιακή περιοχή με 2,4 εκατ. κατοίκους. Σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο ένας και πλέον στους δυο κατοίκους της Γάζας -ή με άλλα λόγια 1,1 εκατ. άνθρωποι- βιώνει «καταστροφική» επισιτιστική κατάσταση, ειδικά στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, στον οποίο ενδέχεται να ενσκήψει λιμός μέχρι τον Μάιο.

Τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν ιδίως τους εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας και τους περιορισμούς του Ισραήλ σε κάθε φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι που μεταφράζεται σε μείωση της ποσότητας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας μέσω των μόλις δύο σημείων χερσαίας διέλευσης (Ράφα, Κερέμ Σαλόμ).

Στην πόλη της Γάζας, πλήθος σπρωχνόταν χθες προσπαθώντας απεγνωσμένα να εξασφαλίσει ένα σακί με αλεύρι σε σημείο διανομής βοήθειας.

«Η πολιορκία, η πείνα κι οι ασθένειες θα γίνουν σύντομα τα κυριότερα αίτια θανάτου στη Γάζα», προειδοποίησε τη νύχτα μέσω X (του πρώην Twitter) ο ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο γενικός επίτροπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο ΣΑ του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που καλεί να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχέδιο απόφασης που καλεί να «κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, που θα «συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων» της Χαμάς ακόμη στον θύλακο, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος σήμερα αναμένεται στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να εξασφαλιστεί ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Υποβάλαμε (…) σχέδιο απόφασης το οποίο έχει μπροστά του αυτή τη στιγμή το Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο καλεί να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός, που θα συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων (…) τρέφουμε μεγάλες ελπίδες πως οι (άλλες) χώρες (- μέλη) θα το υποστηρίξουν», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο σαουδαραβικό μέσο ενημέρωσης Αλ Χάνταθ («Το γεγονός»), στο περιθώριο επίσκεψής του στο βασίλειο, αφιερωμένης στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.

Αφότου άρχισε αυτός ο πόλεμος, την 7η Οκτωβρίου, η Ουάσιγκτον άσκησε επανειλημμένα το βέτο που διαθέτει ως κράτος-μόνιμο μέλος του για να αποτρέψει την έγκριση από το ΣΑ σχεδίων απόφασης που ζητούσαν άμεση και διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ελπίζει ότι θα στείλει «ισχυρό μήνυμα», ενώ, στη συνάντησή με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επαναβεβαίωσε τη «δέσμευση» της κυβέρνησής του για να εξευρεθεί «διαρκής λύση» στην κρίση και να υπάρξει στο μέλλον «παλαιστινιακό κράτος» που θα προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Καθώς ο πόλεμος διανύει τον έκτο μήνα του -βρίσκεται στην 167η ημέρα του-, οι ανησυχίες εντείνονται καθώς οι άμαχοι στον θύλακο απειλούνται από γενικευμένο λιμό, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταματά να γίνεται βαρύτερος, έφθασε χθες Τετάρτη τους τουλάχιστον 31.923 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα, κατά το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

Σκοπός είναι να μην επιτραπεί ο χώρος να «ελεγχθεί» από τη Χαμάς, δήλωσε επιτόπου ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Χερτσί Χαλεβί. Συνολικά, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, έχουν σκοτωθεί πάνω από 100 «τρομοκράτες» κι έχουν συλληφθεί 300 «ύποπτοι», ανάμεσά τους δεκάδες στελέχη του ένοπλου βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος.

Καθώς ο καταστροφικός πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται, οι μεσολαβητές –το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ- συνεχίζουν τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί ανακωχή. Σε νέα πρότασή της, η Χαμάς δήλωσε έτοιμη να δεχθεί εκεχειρία έξι εβδομάδων, στο πλαίσιο της οποίας θα απελευθερωθούν δεκάδες από τους 250 και πλέον ομήρους που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατούμενων στο Ισραήλ.

Ωστόσο στέλεχος της Χαμάς στη Βηρυτό, ο Οσάμα Χαμντάν, τόνισε χθες χωρίς να δώσει λεπτομέρειες πως η απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση του κινήματός του ήταν «συνολικά αρνητική» και ότι μπορεί να «οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο». Την προηγουμένη, ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, κατηγορούσε την ισραηλινή πλευρά ότι «σαμποτάρει» τις συνομιλίες με την επιχείρηση που διεξάγει στο νοσοκομείο Σίφα, ως πρότινος το μεγαλύτερο του θυλάκου.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα