ΑΘΗΝΑ
12:57
|
04.05.2024
Ένας άνδρας γεννημένος στη Ρουάντα συνελήφθη στο Οχάιο με την κατηγορία ότι απέκρυψε τη συμμετοχή του στη Γενοκτονία της Ρουάντα το 1994.
Μακρύς ο κατάλογος των θυμάτων της γενοκτονίας στη Ρουάντα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας άνδρας γεννημένος στη Ρουάντα συνελήφθη στο Οχάιο με την κατηγορία ότι απέκρυψε τη συμμετοχή του στη Γενοκτονία της Ρουάντα το 1994.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγορούν τον Έρικ Ταμπάρο Νσιμίγιε ότι απέκρυψε τη συμμετοχή του στις μαζικές δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένου του διαμελισμού ανθρώπων μέχρι θανάτου.

Ο κ. Νσιμίγιε ζει στο Οχάιο από το 1995 αφού απέκτησε δόλια το καθεστώς του πρόσφυγα στις ΗΠΑ, λένε οι εισαγγελείς. Στο παρελθόν είχε αρνηθεί ότι συμμετείχε στη γενοκτονία.

Αναμένεται να εμφανιστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης στο προσεχές διάστημα.

«Ο κ. Νσιμίγιε κατηγορείται ότι είπε ψέματα για να κρύψει τη συμμετοχή του σε μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες τραγωδίες όλων των εποχών», δήλωσε ο ειδικός πράκτορας της Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Κρολ.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η κατάθεσή του για την υπεράσπιση ενός καταδικασμένου γενοκτονία ήταν μια υπολογισμένη προσπάθεια απόκρυψης των φρικτών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας».

Ο κ. Νσιμίγιε κατέθεσε στη δίκη του 2019 του Ζαν Λεονάρντ Τεγκανιά, ο οποίος καταδικάστηκε ως δράστης γενοκτονίας. Οι εισαγγελείς τον κατηγορούν ότι είπε ψέματα ενόρκως για να κρύψει τη συμμετοχή του στις δολοφονίες. Εικάζεται ότι συμμετείχε προσωπικά σε δολοφονίες εθνοτικών Τούτσι χτυπώντας τους στο κεφάλι με ένα ραβδί με καρφιά και στη συνέχεια διαμελίζοντας τους μέχρι θανάτου με μαχαίρι, σύμφωνα με τα δικαστήρια.

Έφυγε από τη Ρουάντα στα μέσα του 1994. Το επόμενο έτος, ταξίδεψε στην Κένυα, όπου κατηγορείται ότι είπε ψέματα σε αξιωματούχους μετανάστευσης των ΗΠΑ προκειμένου να εισέλθει στις ΗΠΑ.

Αντιμετωπίζει κατηγορίες για πλαστογραφία, απόκρυψη και συγκάλυψη υλικού γεγονότος, παρακώλυση της δικαιοσύνης και ψευδορκία.

Η Γενοκτονία της Ρουάντα πραγματοποιήθηκε από εθνοτικούς εξτρεμιστές Χούτου μέσα σε μόλις 100 ημέρες το 1994. Οι υπεύθυνοι για τη γενοκτονία στόχευσαν μέλη της μειονοτικής κοινότητας Τούτσι, καθώς και τους πολιτικούς τους αντιπάλους, ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή τους.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Ανατόλι Αντόνοφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα