ΑΘΗΝΑ
04:51
|
09.05.2024
Είναι οι πρώτοι από τους 23 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν στην Ευρωπαία ανακρίτρια η οποία τους επέβαλε εγγύηση ύψους 500 και 600.000 ευρώ.
Σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την απολογία τους ενώπιον της Ελληνίδας Ευρωπαίας ανακρίτριας Χριστίνα Σαλάππα για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, τα δυο στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ αφέθηκαν ελεύθεροι, με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης ύψους 500 χιλιάδων και 600 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που τούς έχει αποδοθεί, η μη υλοποίηση της Σύμβασης 717 οδήγησε όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και στο δυστύχημα στο Άδενδρο το 2017. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής — το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Άδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία».

Οι δυο τους, μαζί με ακόμη 12 συναδέλφους τους, κατηγορούνται για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις, ενώ αντιμέτωποι με κακουργηματικές πράξεις είναι συνολικά 23 κατηγορούμενοι, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν ενώπιον του ανακριτή μέχρι τα τέλη του Απρίλη.

Να σημειωθεί ότι για τα 23 μη πολιτικά πρόσωπα έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για πράξεις όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις.

Συγκεκριμένα, ελέγχεται η μη ολοκλήρωση της σύμβασης και οι συνεχείς παρατάσεις αυτής, οι οποίες οδήγησαν εννέα χρόνια μετά την υπογραφή της το έργο να μην έχει εκτελεστεί, με αποτέλεσμα την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα