ΑΘΗΝΑ
22:18
|
27.04.2024
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης που προκάλεσε 60 νεκρούς και 115 τραυματίες. Καταδικαστικές ανακοινώσεις από ΗΠΑ, Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άγνωστοι ένοπλοι, που αργότερα ανακοίνωσαν με μήνυμά τους στο Telegram πως ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος, αποφασισμένοι να προκαλέσουν υψηλό αριθμό θυμάτων, άνοιξαν τυφλά πυρ στον χώρο εκδηλώσεων Crocus City Hall, στην περιοχή Κρασνογκόρσκ της Μόσχας, γύρω στις 20.00 (ώρα Αθήνας) το βράδυ της Παρασκευής, 22 Μαρτίου, λίγη ώρα πριν την έναρξη συναυλίας από το ρωσικό συγκρότημα Picnic.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας FSB οι δράστες, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων (ανάμεσά τους είναι και παιδιά) και τον τραυματισμό 115 άλλων.

Το συναυλιακό κέντρο Crocus City Hall σήμερα το πρωί, μετά την πυρκαγιά

Η ρωσική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επίθεση ως τρομοκρατική, ενώ οι πιο πιθανοί ύποπτοι όπως η κυβέρνηση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η παραστρατιωτική οργάνωση Ρώσων αντικυβερνητικών ενόπλων γνωστή ως «Λεγεώνα Ελευθερία για τη Ρωσία» με έδρα στην Ουκρανία, αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή ή ανάμιξη.

Νωρίς σήμερα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι έγινε ανάρτηση σε κανάλι του Ισλαμικού Κράτους στο Telegram. Η ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρει:

«Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Κρασνογκόρσκ στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, της Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο σημείο πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους».

Αρχικά, χτες βράδυ γύρω στις 21.30, είχε ανακοινωθεί η σύλληψη ενός εκ των δραστών, αλλά για ώρες μετά δεν έγινε γνωστή η ταυτότητά τού ή τα κίνητρα της δράσης τόσο του ίδιου όσο και των άλλων μελών της ομάδας των εκτελεστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων φέρεται πως κατάφεραν να διαφύγουν της σύλληψης.

Οι δράστες αρχικά φάνηκαν να έχουν «ταμπουρωθεί» εντός του κτηρίου, το οποίο φλέγεται ενώ μετά τις 21.00 το βράδυ μέρος της οροφής άρχισε να καταρρέει.

Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, οι δράστες της επίθεσης μπήκαν στην κατάμεστη αίθουσα φορώντας στολές καμουφλάζ και άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους με αυτόματα όπλα. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των ενόπλων, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τέσσερις με πέντε δράστες.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, περίπου 100 άτομα έχουν διασωθεί από το υπόγειο του κτηρίου. Μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο Mash, αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως οι ένοπλοι ήταν τουλάχιστον πέντε και φαίνονταν να είναι στρατιωτικά εκπαιδευμένοι.

«Οι τρομοκράτες ήταν οπλισμένοι με πολυβόλα AKM. Κάποιοι έφεραν πάνω τους πολλά πυρομαχικά. Τουλάχιστον δύο από αυτούς είχαν σακίδια, πιθανώς με βόμβες μολότοφ», πρόσθεσε.


Τεράστια είναι η κινητοποίηση των αρχών της περιοχής, με τον προαύλιο χώρο του κτηρίου να έχει κατακλυστεί από πυροσβεστικά οχήματα.

Εκπρόσωπος του ρωσικό υπουργείο Υγείας μιλώντας στο Sputnik δήλωσε πως στο χώρο της επίθεσης έχουν σταλεί 70 ασθενοφόρα.

Μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και μετρό

Στις 21.30 ανακοινώθηκε πως ελήφθησαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της Μόσχας Vnukovo, Zhukovsky και Sheremetyevo αλλά και στους παρακείμενους σταθμούς του Μετρό, όπου προσωπικό ασφαλείας διενεργεί ελέγχους σε τσάντες των επιβατών.

Επιπλέον, απόψε, ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις στις περιοχές Βολογκράντ, Κρασνοντάρ, Τούλα ,Τβερ και Ταταρστάν ενώ μέτρα υψίστης ασφαλείας έχουν ληφθεί και στο Λένιγκραντ.

Το κτήριο έχει τυλιχθεί στις φλόγες και αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής, σύμφωνα με τις αρχές. Το πρακτορείο TASS μεταδίδει ότι σημειώθηκε έκρηξη πριν ξεσπάσει η φωτιά, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης της στέγης.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση εξέδωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ανέφερε: «Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δέχεται τηλεφωνήματα με συλλυπητήρια πολιτών από όλο τον κόσμο, μετά τη φρικτή τραγωδία στον χώρο του Crocus City Hall, στη Μόσχα. Εκφράζουν την πιο σθεναρή καταδίκη αυτής της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης, που εκδηλώνεται μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου», και συνέχισε: «Όπως έχουν ήδη δηλώσει οι ρωσικές αρχές, όλες οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή είναι αφιερωμένες στη διάσωση των ανθρώπων [που βρίσκονται ακόμα στο σημείο της επίθεσης]».

Προειδοποίηση είχε εκδώσει στις αρχές του μήνα η πρεσβεία των ΗΠΑ προς τους Αμερικανούς πολίτες που κατοικούν στη Μόσχα, να αποφύγουν τα μεγάλα πλήθη και εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, λόγω «επικείμενων σχεδίων εξτρεμιστών».

Διαβάστε επίσης:

Διεθνείς αντιδράσεις

Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα καταδικάστηκε πρώτα από τον στενότερο σύμμαχο της Ρωσίας, τη Λευκορωσία, τονίζοντας πως είναι αδικαιολόγητη.

Την επίθεση καταδίκασε στη συνέχεια και ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, κάνοντας λόγο για «τρομερό συμβάν» με εικόνες «φρικτές που είναι δύσκολο κανείς να τις παρακολουθήσει». Ο Κίρμπι επέμεινε ωστόσο πως οι ΗΠΑ δεν είχαν πληροφορίες για την επίθεση, εκτιμώντας πως «κατά κάποιο τρόπο δεν έχει σχέση» με την Ουκρανία.

Ο Μιχάιλο Μιχάιλοβιτς Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έσπευσε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall.

Επιπλέον, η παραστρατιωτική οργάνωση «Λεγεώνα Ελευθερία για τη Ρωσία» που απαρτίζουν Ρώσοι μισθοφόροι που αντιτίθενται στο Κρεμλίνο με έδρα στην Ουκρανία, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στη φονική ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα απόψε σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας. «Υπογραμμίζουμε ότι η Λεγεώνα δεν πολεμά τους Ρώσους πολίτες» ανακοίνωσε η οργάνωση που καθιστά υπεύθυνο «το τρομοκρατικό καθεστώς του Πούτιν».

Συλλυπητήρια επιστολή για τα δεκάδες θύματα της επίθεσης στη Μόσχα έστειλε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισημαίνοντας:

«Η Κίνα αντιτίθεται σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας και καταδικάζει έντονα την τρομοκρατική επίθεση και υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες των ρωσικών αρχών να διατηρήσουν την εθνική ασφάλεια. Εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας εκφράζω βαθιά συλλυπητήρια για τους θανάτους αυτούς και τη συμπάθειά μου στις οικογένειες των θυμάτων».

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ

Την επίθεση καταδίκασαν με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας, Κούβας, Ιταλίας, Αιγύπτου, Πακιστάν και Τουρκίας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, να επικοινωνεί με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική, όπως είπε, επίθεση στη Μόσχα.

Η καθυστερημένη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Αρκετές ώρες μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα έκανε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκφράζοντας «σοκ» από «τις τρομερές εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα μετά την τρομερή επίθεση στο Κρόκους Σίτι Χολ.

«Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων στις οποίες μεταφέρουμε συλλυπητήρια από καρδιάς».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα