ΑΘΗΝΑ
19:59
|
06.05.2024
Ο στρατός της Νιγηρίας διέσωσε την Κυριακή μαθητές και το προσωπικό που απήχθησαν από ένοπλους από ένα σχολείο νωρίτερα αυτό το μήνα.
Οι μαθητές, ορισμένοι που είδαν εδώ μετά την απελευθέρωση, βρίσκονταν σε ένα χώρο συγκέντρωσης σχολικού συγκροτήματος όταν οι ένοπλοι μπήκαν μέσα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο στρατός της Νιγηρίας διέσωσε την Κυριακή μαθητές και το προσωπικό που απήχθησαν από ένοπλους από ένα σχολείο στο βόρειο τμήμα της χώρας νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε ο στρατός, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την καταβολή λύτρων 690.000 δολαρίων, αναφέρει το Reuters.

Η απαγωγή 287 μαθητών στις 7 Μαρτίου στην Κουρίγκα, μια σκονισμένη πόλη στη βορειοδυτική πολιτεία Καντούνα, ήταν η πρώτη μαζική απαγωγή στο πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής από το 2021, όταν περισσότεροι από 150 μαθητές συνελήφθησαν από ένα λύκειο στην Καντούνα.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Υποστράτηγος Έντουαρντ Μπούμπα δήλωσε ότι 137 όμηροι -76 γυναίκες και 61 άνδρες- διασώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στη γειτονική πολιτεία Ζαμφάρα.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Μαρτίου 2024, ο στρατός σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τις κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα σε μια συντονισμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης διέσωσε τους ομήρους», ανέφερε ο Μπούμπα σε δήλωση.

Πηγή ασφαλείας είπε νωρίτερα ότι οι μαθητές είχαν απελευθερωθεί σε ένα δάσος και οδηγήθηκαν στην πρωτεύουσα της Καντούνα για ιατρικές εξετάσεις πριν επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Δεν έγινε αμέσως γνωστό εάν οι δυνάμεις ασφαλείας έπρεπε να αποσπάσουν τους ομήρους από τα χέρια των απαγωγέων τους ή αν υπήρξε κάποια σύγκρουση στη διαδικασία.

Ο Κυβερνήτης της Καντούνα, Ούμπα Σάνι, είχε νωρίτερα υπολογίσει τον συνολικό αριθμό των ομήρων σε πάνω από 200. Οι αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να σχολιάσουν την ασυμφωνία στους αναφερόμενους αριθμούς ομήρων.

Απαγωγές σε σχολεία της Νιγηρίας πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά από την τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία απήγαγε 276 μαθητές από ένα σχολείο θηλέων στο Τσιμπόκ στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο πριν από μια δεκαετία. Κάποια από τα κορίτσια δεν απελευθερώθηκαν ποτέ.

Έκτοτε η τακτική υιοθετήθηκε ευρέως από εγκληματικές συμμορίες χωρίς ιδεολογικές σχέσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ένοπλοι ζήτησαν 1 δισεκατομμύριο νάιρα (690.000 δολάρια) για την απελευθέρωση των αγνοούμενων παιδιών και του προσωπικού. Η κυβέρνηση είχε πει ότι δεν θα πληρώσει λύτρα. Η πρακτική τέθηκε εκτός νόμου το 2022.

Ωστόσο, οι απαγωγές από εγκληματικές συμμορίες που απαιτούν λύτρα έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ειδικά στη βόρεια Νιγηρία, διαλύοντας οικογένειες και κοινότητες που πρέπει να συγκεντρώσουν οικονομίες για να πληρώσουν λύτρα, συχνά αναγκάζοντάς τις να πουλήσουν γη, βοοειδή και σιτηρά για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των αγαπημένων τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Ακυρώνεται η τελετή αποφοίτησης στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα