ΑΘΗΝΑ
08:38
|
27.04.2024
Με τις ευρωεκλογές επί θύραις, θα αυξηθούν οι κομματικές αντιπαραθέσεις και θα εξάπτεται ο φανατισμός, που εκφράζεται με αήθεις επιθέσεις και εκστρατείες αλληλο-δυσφήμισης.
Η περιφερειάρχης της Μαδρίτης Ισάβελ Αγιούσο, πρωταγωνίστρια σε μία υπόθεση που αναδεικνύει την αήθεια της πολιτικής και την ευαλωτότητα του δημοσιογραφικού λειτουργήματος απέναντι στις μεθοδευμένες επιθέσεις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις τελευταίες ημέρες η γνωστή για την ακρότητα και τους ακροβατισμούς της περιφερειάρχης της Μαδρίτης Ισάβελ Ντίαθ Αγιούσο έχει αναδειχθεί πάλι σε πρωταγωνίστρια σε μία υπόθεση που αναδεικνύει την αήθεια της πολιτικής και την ευαλωτότητα του δημοσιογραφικού λειτουργήματος απέναντι στις μεθοδευμένες επιθέσεις και την παραπληροφόρηση. Τη στιγμή που διώκεται για φοροδιαφυγή και εικονικά τιμολόγια ο σύντροφος της λαϊκίστριας περιφερειάρχου, το περιβάλλον της εξαπέλυσε μία ιταμή επίθεση απέναντι σε μέσα ενημέρωσης που απεκάλυπταν στοιχεία για την υπόθεση, πρώτα με άμεσο τρόπο και στη συνέχεια με διαρροές ψευδών ειδήσεων. Τη σκυτάλη πήρε και η παράταξή της, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), που (όπως παλιώτερα είχε πράξει στην σκανδαλώδη «υπόθεση Γκιουρτέλ» με επίκεντρο τον ηγέτη του Μαριάνο Ραχόι) επιχείρησε από κατηγορούμενος να βρεθεί στη θέση του δημοσίου κατηγόρου.

Η Ισπανία με ανοικτό το στόμα παρακολούθησε τον επικεφαλής του γραφείου της Αγιούσο, Μιγέλ Άνχελ Ροδρίγο να απειλεί με γραπτό μήνυμα την ιστοσελίδα elDiario.es, λέγοντας «Θα σας συντρίψουμε, θα κλείσετε». Στη δημόσια διαμαρτυρία του ιστότοπου, ο ίδιος και το κόμμα του είχαν μάλιστα το θράσος να απειλούν με μηνύσεις για «αποκάλυψη ιδιωτικών συνομιλιών!». Λες και οι απειλές είναι μία απλή φιλοφρόνηση. Μάλιστα διάνθισαν την απαράδεκτη αντίδρασή τους με το ψεύδος ότι «επρόκειτο για συνομιλία μεταξύ γνωστών» (πολιτικού και δημοσιογράφου), ισχυρισμός που καταρρίπτεται από την πραγματικότητα.

Τη σκυτάλη πήρε το κόμμα, που δια του εκπροσώπου του Μιγέλ Τεγιάδο επέμεινε στην ιδιωτικότητα των μηνυμάτων του Ροδρίγο, ενώ επεκτάθηκε στην ίδια την υπόθεση, μυκτηρίζοντας τις αποκαλύψεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Αγιούσο και της συντρόφου της και την κοινή τους κατοικία ως«machistas». Λίγο παράδοξη κατηγορία για ένα κόμμα, και ιδίως για τις αντιλήψεις της ίδιας της Αγιούσο για τις γυναίκες, την οικογένεια, τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Και φυσικά για άλλη μία φορά ισχυρίσθηκε πως η όλη υπόθεση είναι μία συνωμοσία της κυβέρνησης κατά του ΡΡ και της Αγιούσο, για να παρελκύσει την προσοχή της κοινής γνώμης από το δικό της σκάνδαλο Koldo.

Η υπόθεση υπεράσπισης της Αγιούσο με κάθε τρόπο και χωρίς ηθικούς δισταγμούς δεν σταμάτησε εδώ. Λίγες μέρες αργότερα, ο Ροδρίγεθ διέδωσε σε πολλά φιλικά μέσα ενημέρωσης την ψευδή είδηση ότι «κουκουλοφόροι δημοσιογράφοι» από το elDiario.es προσπάθησαν να κάνουν έφοδο στο σπίτι της Αγιούσο και έστειλε τα ονόματα και τις φωτογραφίες δύο δημοσιογράφων από την El Pais, που ερευνούν την υπόθεση για τις πιθανολογούμενες παράνομες δραστηριότητες του ζεύγους και το ακίνητο που απέκτησε έναντι ενός εκατ. ευρώ. Ανερυθρίαστα εντελώς ο ίδιος ο Ροδρίγεθ παραδέχθηκε ότι διέδωσε τα fake news μέσω μηνυμάτων WhatsApp.

Αλλά και η ίδια η Αγιούσο επέλεξε να τηρήσει μία επιθετική τακτική για την υπεράσπισή της. Μολονότι ο ίδιος ο σύντροφός της Αλβέρτο Γκονθάλεθ Αμαδόρ απέστειλε επιστολή στην εφορία, παραδεχόμενος τις παρατυπίες και ζητώντας διακανονισμό, η ίδια η Αγιούσο ξεδιάντροπα δήλωσε πως δεν οφείλει στην εφορία ο σύντροφός της, αλλά είναι η εφορία που του χρωστά 600.000!

Τούτη η ευθεία και αδιανόητη επιχείρηση εκφοβισμού από την πλευρά μίας πολιτικής παράταξης απέναντι σε μία μερίδα του Τύπου της χώρας, καθιστά φανερό τον κίνδυνο που εγκυμονεί για την πληροφόρηση και τη δημοκρατία, η εύκολη ποινικοποίηση της δημοσιογραφικής έρευνας. Κίνδυνος που νομιμοποιεί την ηγεμονία και τον επικοινωνιακό έλεγχο των διαφόρων πολιτικο-επιχειρηματικών κέντρων, που αδιαφορούν με αλαζονικό και κυνικό τρόπο για την αλήθεια και το δημοκρατικό δικαίωμα της πληροφόρησης.

Μία αδιαφορία για την αλήθεια ακόμη και στο πολιτικό fair play που κορυφώνεται στην κομματική αντιπαράθεση όσο πλησιάζει η ημερομηνία για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Έτσι και στην Ισπανία, πέρα από την διαμάχη για την αμνηστία στους Καταλανούς πολιτικούς, που για πολλούς μήνες διχάζει την κοινωνία και δεδομένου ότι οι εκλογές στην Χώρα των Βάσκων και στην Καταλωνία έχουν μετατοπίσει τις αντιπαραθέσεις από το πεδίο του προϋπολογισμού (η κατάθεση του οποίου αναγκαστικά αναβλήθηκε), οι διαξιφισμοί των δύο κυρίαρχων παρατάξεων PSOE (Σοσιαλιστών) και PP έχουν περάσει στο πεδίο της σκανδαλολογίας. Το δεξιό κόμμα του Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, έπειτα από τα πενιχρά αποτελέσματα που είχε για τους Σοσιαλιστές το σκάνδαλο Koldo και με την υπόθεση του συντρόφου της Αγιούσο να το υπονομεύει, προσπαθεί εδώ και μέρες να σπείρει υποψίες σχετικά με τη σύζυγο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Ο Φεϊχόο απείλησε να ζητήσει από τη Γερουσία να ανοίξει έρευνα για να διερευνηθούν οι πιθανές διασυνδέσεις της Μπεγόνια Γκόμεθ, συζύγου του Σάντσεθ, με την Air Europa, μία από τις εταιρείες που διασώθηκαν από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το πρόβλημα όμως για τον Φεϊχόο έγκειται στην απροθυμία των ίδιων των βουλευτών του να καλέσουν τη σύζυγο του πρωθυπουργού να καταθέσει, χωρίς να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ή ενδείξεις, θεωρώντας πως αυτό είναι ένα όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί, γιατί μπορεί να στραφεί εναντίον τους. Ιδίως όταν, τέσσερις ημέρες μετά την πρόταση του Φεϊχόο, το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο αρχειοθέτησε την υπόθεση, κρίνοντας πως δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων.

Κυρίως όμως οι κύκλοι του ΡΡ δεν θέλησαν να ανοίξουν την υπόθεση, γιατί και το ίδιο το PSOE άφησε να υπαινιχθεί διαμέσου της Μαρία Χεσούς Μοντέρο ότι ο φακός των ερευνών μπορεί να στραφεί κάλλιστα και στη σύζυγο του Φεϊχόο για τις επιδοτήσεις που χορηγούσε η τοπική κυβέρνηση της Γαλικίας (της οποίας περιφερειάρχης ήταν και ο σύζυγός της) στην εταιρεία παραδοσιακών κεραμικών Sargadelos, όπου εκείνη εργαζόταν.

Με τις ευρωεκλογές επί θύραις και την κατάσταση πολιτικά ρευστή στην Ισπανία, η οποία μάλιστα θα δοκιμασθεί από δύο κρίσιμες τοπικές εκλογές (Χώρα των Βάσκων και Καταλωνία), οι οποίες θα κρίνουν και τους συσχετισμούς δυνάμεων, όχι μόνο στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, είναι φανερό πως θα αυξηθούν οι κομματικές αντιπαραθέσεις και θα εξάπτεται ο φανατισμός, που πολλές φορές εκφράζεται με αήθεις επιθέσεις και εκστρατείες αλληλο-δυσφήμισης και στιγματισμού ανάμεσα στους αντιπάλους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τι θα ζυγίσει την ψήφο στις Ευρωεκλογές; Πλημμυρίδα εξώσεων, αύξηση ενοικίων, αντικειμενικών αξιών. Ισπανοί και Πορτογάλοι νιώθουν πως η καθημερινότητα διαψεύδει τις προβλέψεις των Βρυξελλών.

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Η γενοκτονία στη Γάζα δεν επιτρέπεται να περνά απαρατήρητη σε ένα παγκόσμιο γεγονός, που υποτίθεται ότι προωθεί τις υψηλές αξίες της ανθρωπότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα