ΑΘΗΝΑ
13:19
|
27.04.2024
Το Κοσμοδρόμιο παρουσιάζει αποκαλυπτικά στοιχεία για τα κακά χάλια των γεφυρών στις ΗΠΑ, εκ των οποίων το 35% χρήζει άμεσης αντικατάστασης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοκ έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key μετά την πρόσκρουση του φορτηγού πλοίου Dali σε έναν από τους πυλώνες τής.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με διάγγελμα που έκανε γύρω στις 19.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) απέκλεισε επί του παρόντος την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια λέγοντας πως όλα δείχνουν πως η υπόθεση αφορά «ένα τρομακτικό ατύχημα».

Υποσχέθηκε πως το ομοσπονδιακό κράτος θα αναλάβει εξολοκλήρου  το κόστος ανακατασκευής της γέφυρας που κατέρρευσε 47 χρόνια μετά την κατασκευή τής εξηγώντας πως είναι σημαντική για την οικονομία των βορειοανατολικών ΗΠΑ, εξαρτώνται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και επηρεάζει άμεσα το εμπόριο αλλά και την ομαλή κίνηση μέρους του εθνικού οδικού δικτύου.

«Είμαστε σε αυτό μαζί» είπε απόψε ο Μπάιντεν, ενώ η κίνηση πλοίων στο λιμάνι της Βαλτιμόρης έχει ανασταλεί μέχρι νεοτέρας και έξι από τους εργάτες που εργάζονταν πάνω στη γέφυρα αγνοούνται από νωρίς σήμερα το πρωί, δίχως να γνωρίζει κανείς εάν ζουν…

Σε κάθε περίπτωση, η θεαματική κατάρρευση της γέφυρας έφερε στην επιφάνεια τις πεπαλαιωμένες υποδομές των ΗΠΑ σε λιμάνια, γέφυρες, οδικούς κόμβους, δίκτυα υπηρεσιών κοινής ωφελείας κ.α., περίπου 2,5 χρόνια αφότου το αμερικανικό κογκρέσο ψήφισε κονδύλια εκσυγχρονισμού τους ύψους 1,2 τρις. δολαρίων καθώς εξαρτάται σε ένα σημαντικό βαθμό από αυτά τα εκτενή (πλην «ταλαιπωρημένα» δίκτυα υποδομών) η αμερικανική οικονομία εκτιμούμενης αξίας άνω των 25 τρις. δολαρίων.

Αρκετές από τις μεγάλες γέφυρες σαν και αυτή που κατέρρευσε σήμερα στη Βαλτιμόρη φτιάχτηκαν μισό αιώνα (και βάλε…) όταν ο πληθυσμός των ΗΠΑ ήταν περίπου ο μισός.

Έκτοτε, και πέρα από κάποια περιστασιακά έργα συντήρησης, πολλές γέφυρες και δίκτυα υποδομών αφέθηκαν στην τύχη τους.

Το 2018 έκθεση της εταιρίας Inrix που αναλαμβάνει μελέτες ανάλυσης της κατάστασης υποδομών στις μεταφορές  διαπίστωσε πως οι καθυστερήσεις που προκαλούνται στις ΗΠΑ λόγω κυκλοφοριακής συμφόρεσης κοστίζουν ετησίως στην οικονομία της χώρας πάνω από 87 δις. δολάρια.

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται σε έκθεση της Αμερικανικής Λέσχης Πολιτικών Μηχανικών (ASCE) που το 2021 σε έκθεση βαθμολόγησε με «C-» τις υποδομές της χώρας αναδεικνύοντας την άμεση ανάγκη έργων εκσυγχρονισμού.

Διαπίστωσε πως υπάρχει έλλειμμα κεφαλαίων ύψους περίπου 2,6 τρις δολάρια για έργα επενδύσεων που θα πρέπει να γίνουν ως το τέλος αυτής της δεκαετίας και που εάν δεν διευθετηθούν «θα  κοστίσουν στην οικονομία των ΗΠΑ μείωση του ΑΕΠ κατά 10 τρις. δολάρια ως το 2039».

Η μελέτη της ένωσης των Αμερικανών Πολιτικών Μηχανικών εντοπίζει στον τομέα των μεταφορών τις μεγαλύτερες ανάγκες εκσυγχρονισμού των υποδομών κάνοντας ειδική μνεία στις γέφυρες επισημαίνοντας πως «μία στις τρεις πρέπει είτε να αντικατασταθεί με νέα, ή να γίνουν σοβαρές εργασίες συντήρησης».

Ειδικότερα διαπιστώνει πως  χρειάζονται αντικατάσταση 76.617 γέφυρες στις ΗΠΑ (35% επί του συνόλου), πως άλλες 38.505 γέφυρες (17%) χρειάζονται διεύρυνση και μερική αναμόρφωση, άλλες 51.297 γέφυρες χρειάζονται πλήρη αναμόρφωση (23%), σε 49.407 άλλες (22%) απαιτούνται «δομικές εργασίες» και σε 6.191 (3%) εργασίες αντικατάστασης οδοστρώματος.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως έκθεση που δημοσιοποιήθηκε το 2023 από την Αμερικανική Ένωση Κατασκευαστών Έργων Οδοποιίας και Μεταφορών, ARTBA (artbabridgereport.org) αναφέρεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο, οι πολιτειακές αρχές είχαν διαθέσει μόνο 3,2 δις. δολάρια από τα διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 10,6 δις. δολαρίων (δηλαδή περίπου το 30%).

Η ίδια ένωση υπολογίζει πως χρειάζονται…75 χρόνια για να γίνουν όλες οι απαιτούμενες εργασίες στις γέφυρες της χώρας.

Μέχρι τότε, ας μην εκπλαγούμε, εάν δούμε και άλλα δυστυχήματα στις ΗΠΑ, καθώς οι ασταθείς ή υπό κατάρρευση γέφυρες είναι δεκάδες χιλιάδες…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα