Ο ελάχιστα γνωστός έως σήμερα, 44χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπασίρου Ντιομάγιε Φαγιέ, αναλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, ως ο επόμενος πρόεδρος της Σενεγάλης, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την αποφυλάκισή του για να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της Κυριακής.
Ενώ τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, ο πρώην πρωθυπουργός Αμαντού Μπα που ήταν ο άλλος διεκδικητής της θέσης και υποστηρίχθηκε από τον νυν Πρόεδρο Μάκι Σολ, παραδέχτηκε την ήττα του με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα ο Σολ να αναγκαστεί να συγχαρεί τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.
Η διαφαινόμενη νίκη του Φαγιέ, σύμφωνα με αναλυτές, αντανακλά την απογοήτευση των νέων της χώρας από την υψηλή ανεργία και τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα στο έθνος της Δυτικής Αφρικής.
Στην πρώτη του ομιλία ως εκλεγμένος πρόεδρος αργά τη Δευτέρα, ο πρώην εφοριακός επιθεωρητής υποσχέθηκε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία της χώρας, μετά τους μήνες βίας και πολιτικών διώξεων που οδήγησαν στις εκλογές.
«Δεσμεύομαι να κυβερνήσω με ταπεινότητα και διαφάνεια και να καταπολεμήσω τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα. Δεσμεύομαι να αφοσιωθώ πλήρως στην ανοικοδόμηση των θεσμών μας», είπε, επαναλαμβάνοντας τις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.
Ο Φαγιέ, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον ηγέτη της λαϊκής αντιπολίτευσης Ουσμάν Σόνκο στον οποίο απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις εκλογές, έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τον έλεγχο της Σενεγάλης στους φυσικούς πόρους της ενάντια στην οικονομική υποδούλωση σε ξένες δυνάμεις.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Μάκι Σαλ, ο οποίος προκάλεσε βίαιες διαμαρτυρίες όταν προσπάθησε ανεπιτυχώς να αναβάλει τις εκλογές για το τέλος του έτους, περιέγραψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως «νίκη για τη Σενεγάλη», ενώ ο εκλεκτός του υποψήφιος και ηττημένος των εκλογών, ευχήθηκε στον νέο πρόεδρο, σε δήλωση που κοινοποίησε η ομάδα της εκστρατείας του.
Οι εκλογές της Κυριακής ακολούθησαν μήνες αναταραχών που πυροδοτήθηκαν από τη σύλληψη των Φαγιέ και Σόνκο πέρυσι, και τις ανησυχίες ότι ο πρόεδρος θα επιδιώξει τρίτη θητεία στην εξουσία παρά τα συνταγματικά όρια θητείας. Η βία κλόνισε τη φήμη της Σενεγάλης ως σταθερής δημοκρατίας σε μια περιοχή που έχει δει ένα κύμα πραξικοπημάτων. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι δεκάδες σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, ενώ περίπου 1.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν.
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι μια αλλαγή στην ηγεσία της χώρας αποτελεί ανακούφιση, μετά από μήνες βίας, αλλά εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης και την πιθανή απομάκρυνσή της από την πρώην αποικιακή δύναμη της Γαλλίας, ειδικά καθώς η Σενεγάλη είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου.