ΑΘΗΝΑ
13:32
|
27.04.2024
Το Project {Just/Art}* παρουσιάζει την ταινία μικρού μήκους «ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ» των Νικήτα Σιφονιού και Άγγελου Μπαράι στο ΒΙΟS στις 3-6 Aπριλίου 2024.
Στιγμιότυπο από την ταινία μικρού μήκους “ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ”
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Project {Just/Art}* παρουσιάζει την ταινία μικρού μήκους «ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ» των Νικήτα Σιφονιού και Άγγελου Μπαράι στο ΒΙΟS στις 3-6 Απριλίου 2024

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ των Νικήτα Σιφονιού και Άγγελου Μπαράι. «ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ» έγραφε το πανό της οικογένειας του δολοφονημένου από αστυνομικά πυρά, Νίκου Σαμπάνη. Η λέξη γραμμένη ανορθόγραφα, φέρει επάνω της την κοινωνική κακοποίηση και τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας των ελληνικών θεσμών. Η μικρού μήκους ταινία που ταξίδεψε σε Ελλάδα και Ευρώπη κλείνει τον κύκλο της με μία σειρά από προβολές μέσω του project {Just/art}* στο ΒΙΟS.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, Νικήτας Σιφονιός και Άγγελος Μπαράι, έχουν καλύψει ανθρωπιστικές κρίσεις και κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.Τα προσωπικά φωτογραφικά τους έργα αφορούν τη μειονότητα των Ρομά στην Ελλάδα. Στην πρώτη τους κινηματογραφική προσπάθεια επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο η οικογένεια Σαμπάνη διαχειρίζεται το πένθος της απώλειας του γιού της, Νίκου.

Την προβολή της μικρού μήκους ταινίας συνοδεύει έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από τον καταυλισμό που αποτυπώνουν την καθημερινότητα της κοινότητας μετά τη δολοφονία.

Στα πλαίσια της προβολής της ταινίας και της έκθεσης φωτογραφίας θα πραγματοποιηθούν ημερίδα και διαλέξεις με ομιλητές από την κοινωνία των πολιτών, την κοινότητα των Ρομά, τους θεσμούς και τα media. Σκοπός αποτελεί το άνοιγμα δημοσίου διαλόγου γύρω από το θέμα της αστυνομικής βίας, της αυθαιρεσίας  και της έξαρσης της τα τελευταία χρόνια, καθώς και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ύπαρξης Κράτους- Δικαίου, εστιάζοντας ταυτόχρονα και στην κατάσταση των δικαιωμάτων των Ρομά.

            Την εκδήλωση επιμελούνται και συντονίζουν ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κασσανδρινός και η δημοσιογράφος Χριστίνα Μαργιώτη και θα λάβει μέρος το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024 (12.30μμ-5μμ) στον πολιτιστικό οργανισμό ΒΙΟS, με θέμα «ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ: αστυνομική βία και ρατσισμός, εξαίρεση ή κανονικότητα;».

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

12.30-13.00 Χαιρετισμοί

Νικήτας Σιφονιός, Δημιουργός ντοκιμαντέρ

Άγγελος Μπαράι, Δημιουργός ντοκιμαντέρ

Mαρία Λεωνίδα, Σκηνοθέτης και συνιδρύτριατης ΜΚΟ Καρπός

13.00-13.45 «πως τοποθετούνται οι Ρομα»

Αλεξάνδρα Καραγιάννη, Δικηγόρος και υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Βασίλης Παντζος, Πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝΠΑΣΣΕ»

13.45-14.30 «Στερεότυπα, πεποιθήσεις και αντιλήψεις: πως αντανακλούν στην κοινωνική ομάδα των Ρομά»

Άννα Λυδάκη, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Συγγραφέας, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Νιόβη ΖαραμπούκαΧατζημάνου, Eπιμελήτρια, συν- Διευθύντρια Counterpoints (GR)

Λουκάς Σταμέλλος, Ερευνητής, Δημοσιογράφος OmniaTv

15.00-15.45 «Ακτιβιστικές δράσεις και δικαιώματα»

Παναγιώτης Δημητράς, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ιδρυτής Ελληνικού Παρατηρητηρίου συμφωνιών του Ελσίνκι

Χρήστος Δημόπουλος, Δ/ντης ελληνικού τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας

15.45-16.30 «εντείνεται τελικά η στοχοποίηση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων;»

Παύλος Χρηστίδης, Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών

Μαίη Ζαννή, Πρόεδρος και συνιδρύτρια της WomenAct

ΤζούληΑγοράκη, Συγγραφέας, Σεναριογράφος, Συντάκτρια

Την έκθεση επιμελείται ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός.

Διοργανωτής: project {Just/Art}*

Διάρκεια: 3-6 Απριλίου 2024 (ώρες λειτουργίας 11πμ- 7μμ)

οpening :Tετάρτη, 3 Απριλίου 2024, 6-10 μμ

ημερίδα: Σάββατο, 6 Απριλίου, 12.30-5μμ

ΒΙΟS, Πειραιώς 84, Αθήνα, τηλ. 2103425335

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο Νικήτας Ʃιφονιός γεννήθηκε το 2000 στην Αθήνα, όπου και µεγάλωσε. Είναι φοιτητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Πατρών. Παράλληλα µε τις σπουδές του, τον κέρδισε η φωτογραφία ντοκιµαντέρ. Το πρώτο του έργο ήταν η φωτογραφική σειρά µε τίτλο “Balamos”, όπου επικεντρώθηκε βιωµατικά στις κοινότητες Ροµά στην Αιτωλοακαρνανία. Η εν λόγω σειρά κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισµό “Studentawards” του PhotometriaFestival το 2022. Το τελευταίο διάστημα, η έρευνα και η δουλειά του έχουν επικεντρωθεί στα δικαιώματα των Ροµά στην Ελλάδα

Ο Άγγελος Μπαράϊ είναι φωτορεπόρτερ και φωτογράφος ντοκιμαντέρ. Γεννήθηκε το 1994 στο Φιέρι της Αλβανίας και µμετανάστευσε µε την οικογένειά του στην Ελλάδα το 1998. Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται κυρίως σε κοινωνικά ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώµατα και η µετανάστευση στα Βαλκάνια. Η δουλειά του έχει λάβει αναγνώριση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, µεταξύ άλλων από το ΊδρυµαƩταύροςΝιάρχοςµέσωτουΠρογράµµατοςΥποστήριξηςΚαλλιτεχνώνARTWORKS, τοΜορφωτικόΊδρυµατηςΈνωσηςƩυντακτώνΗµερήσιωνΕφηµερίδων Μακεδονίας-Θράκης και τον Διεθνή Οργανισµό Μετανάστευσης (ΔΟΜ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα