ΑΘΗΝΑ
09:49
|
27.04.2024
Χωρίς να έχει πρόθεση να μας τρομάξει ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι «ζούμε την πιο κρίσιμη στιγμή από το τέλος του Β΄ ΠΠ».
Ντόναλντ Τουσκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε, ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε μια «προπολεμική εποχή» και εάν η Ουκρανία ηττηθεί από τη Ρωσία, κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

«Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πια έννοια από το παρελθόν. Είναι αληθινό και ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια».

Η Πολωνία τόνισε, ότι αεροσκάφη του ΝΑΤΟ ανακατεύτηκαν για να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της. Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 58 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 26 πυραύλους και ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ είπε, ότι οι ενεργειακές υποδομές έχουν υποστεί ζημιές σε έξι περιοχές, στα δυτικά, στο κέντρο και στα ανατολικά της χώρας.

Ο Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει ήδη κατηγορήσει την Ουκρανία για την επίθεση των τζιχαντιστών στο Δημαρχείο του Κρόκου της Μόσχας χωρίς κανένα στοιχείο και «αισθάνεται προφανώς την ανάγκη να δικαιολογήσει τις ολοένα και πιο βίαιες επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία».

Επισήμανε, ότι η Ρωσία είχε επιτεθεί στο Κίεβο με υπερηχητικούς πυραύλους στο φως της ημέρας για πρώτη φορά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ανεξάρτητα από το, εάν ο Τζο Μπάιντεν ή ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα γινόταν πιο ελκυστικός εταίρος για τις ΗΠΑ εάν γινόταν πιο αυτάρκης στρατιωτικά. Δεν επρόκειτο για την επίτευξη στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης από τις ΗΠΑ ή τη δημιουργία «παράλληλων δομών με το ΝΑΤΟ», είπε. Η Πολωνία ξοδεύει τώρα το 4% της οικονομικής παραγωγής της για την άμυνα και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της να είναι διανοητικά προετοιμασμένη να αγωνιστεί για την ασφάλειά της.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προειδοποίηση του Τουσκ για μια προπολεμική εποχή. Ένα παρόμοιο μήνυμα είχε δώσει στους κεντροδεξιούς ευρωπαίους ηγέτες νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ωστόσο, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ζήτησε από τους συναδέλφους ηγέτες της Ε.Ε. να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη λέξη «πόλεμος» στις δηλώσεις τους στη σύνοδο κορυφής, επειδή οι άνθρωποι δεν ήθελαν να αισθάνονται ότι απειλούνται. Ο Τουσκ τόνισε, ότι απάντησε ότι στην περιοχή του στην Ευρώπη, ο πόλεμος δεν είναι πλέον μια αφηρημένη ιδέα.

Κάνοντας έκκληση για επείγουσα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, προειδοποίησε ότι τα επόμενα δύο χρόνια του πολέμου θα κρίνουν τα πάντα: «Ζούμε την πιο κρίσιμη στιγμή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα