ΑΘΗΝΑ
03:30
|
26.05.2024
Το κυνήγι του κέρδους φέρνει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, καθώς αυτά αποτελούν κόστος για την εργοδοσία, καταγγέλλουν τα σωματεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε απεργία και μηχανοκίνητη πορεία στις 9 το πρωί της Δευτέρας, από την κεντρική πύλη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο Πέραμα προς το υπουργείο Ναυτιλίας, καλούν οι εργαζόμενοι στους χώρους των Ναυπηγείων στο Πέραμα και την Σαλαμίνα, με αφορμή το νέο εργατικό δυστύχημα, με τον θάνατο εργολαβικού εργαζόμενου στα Ναυπηγεία Χαλκίδας το μεσημέρι του Σαββάτου.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, απαιτούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, και προαναγγέλλουν κλιμάκωση του αγώνα τους σε συνέχεια αλλεπάλληλων απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα με αντίστοιχα αιτήματα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των δύο σωματείων:

«Θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του συναδέλφου μας Κώστα Μιχελή.

Το Σάββατο γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα επεισοδίου στο μακάβριο σίριαλ με τα δυστυχήματα – δολοφονίες συναδέλφων, με τον θάνατο του συναδέλφου μας στα Ναυπηγεία Χαλκίδας.

Η αιτία είναι το κυνήγι του κέρδους όπου φέρνει σε δεύτερη, πολλές φορές και σε τρίτη μοίρα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, καθώς αυτά αποτελούν κόστος για την εργοδοσία.

Το 2023 κάναμε 7 απεργίες με αιτήματα για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και το 2024 έχουμε κάνει ήδη 2 απεργίες με θέμα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας.

Παρότι η κυβέρνηση (υπουργείο Εργασίας και Ναυτιλίας) στις παρεμβάσεις μας όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η εργοδοσία δεσμεύτηκαν επάνω στα δίκαια αιτήματά μας, δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Οι τεχνικοί ασφαλείας συνεχίζουν να είναι σε 15 πλοία ο καθένας, Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου συνεχίζουν να μην προβλέπονται στα μεγάλα ναυπηγεία όπως στη Χαλκίδα, Σαββατοκύριακα δεν γίνονται έλεγχοι, καθώς και πέραν του ωραρίου δημοσίων υπαλλήλων.

Από ό,τι φαίνεται το “πάμε κι όπου βγει” της κυβέρνησης είναι εδώ, οι χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών. Η ατιμωρησία και το κουκούλωμα είναι εδώ.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΛΙΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ

Απαιτούμε να πληρώσουν τώρα οι πραγματικοί υπεύθυνοι και να αφήσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους και κακιάς ώρας.

Ζητάμε άμεσα να υλοποιηθούν τα εξής:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων τώρα. Να γίνονται έλεγχοι 7 ημέρες την εβδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου δημοσίου.
  • 5μελείς επιτροπές και στα μεγάλα ναυπηγεία.
  • Τεχνικοί Ασφαλείας από λίστες του λιμεναρχείου.
  • Υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ καθώς και των διατάξεων που περιλαμβάνει για τα μέτρα προστασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΣΣΔ: Το φεμινιστικό κίνημα εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος

Κίνημα διαμαρτυρίας στην Αρμενία: Ο Πασινιάν ζει τις τελευταίες μέρες της πολιτικής ζωής του

Φλόριντα: Ιερέας δάγκωσε γυναίκα επειδή άρπαξε την Θεία Κοινωνία

Αμυγδαλέζα: Απεργία πείνας από συλληφθείσα της κατάληψης στη ΝΟ.ΠΕ.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα