ΑΘΗΝΑ
19:46
|
03.05.2024
Ο νόμος επιτρέπει τη δημιουργία εγκαταστάσεων«διαχείρισης, αποθήκευσης ή διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων από υποβρύχια της AUKUS».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδεχόμενο να γίνει η Αυστραλία «σκουπιδότοπος» πυρηνικών αποβλήτων των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, αποκάλυψε κοινοβουλευτικός έλεγχος στο νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια της χώρας.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προχώρησε στην παρουσίαση ενός νομοσχεδίου για τη θέσπιση ενός πλαισίου ασφαλείας για τα πυρηνικά υποβρύχια που αναμένεται να λάβει η Αυστραλία, στο πλαίσιο της τριμερούς συμφωνίας ασφαλείας AUKUS, ανάμεσα στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Εάν το σχέδιο νόμου εγκριθεί, θα δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» πυρηνικής ασφάλειας, θα επιτρέψει τη δημιουργία ναυτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης ή της διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων από τα υποβρύχια. Ταυτόχρονα, εισήχθη ένα δεύτερο νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στη ρυθμιστική αρχή να εκδίδει άδειες.

Η δημιουργία χώρων αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων έχει σημάνει συναγερμό σε περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και σε μέλη της αντιπολίτευσης, κυρίως για το ενδεχόμενο να σταλούν τα απόβλητα των εταίρων στο έδαφος της Αυστραλίας, την ώρα που ΗΠΑ και Βρετανία αγωνίζονται να βρουν λύση με τα δικά τους απόβλητα, μιας και δεν υπάρχει κάποιο ικανό σχέδιο για μακροπρόθεσμη επίλυση του ζητήματος.

Ο ακτιβιστής του Αυστραλιανού Ιδρύματος Πυρινικής Προστασίας, Ντέιβ Σουίνι, είπε ότι το ζήτημα της διάθεσης των αποβλήτων είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικό» και ότι οι εταίροι της AUKUS θα μπορούσαν να δουν την Αυστραλία ως μια πιθανή «ραδιενεργή terra nullius».

Ο υπουργός Άμυνας, Ρίτσαρντ Μαρλς, έχει κατηγορήσει προηγουμένως τους Πράσινους πως καλλιεργούν τον φόβο στους Αυστραλούς πολίτες, όταν εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες. Ο υπουργός τότε είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχόταν τα απόβλητα των άλλων κρατών.

Ωστόσο, η νομοθεσία επιτρέπει τη δημιουργία εγκαταστάσεων για τη «διαχείριση, αποθήκευση ή διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων από υποβρύχια της AUKUS», χωρίς να διαχωρίζει τα αυστραλιανά υποβρύχια από αυτά των εταίρων.

Και τα δύο νομοσχέδια παραπέμφθηκαν σε έλεγχο από την Γερουσία, το πόρισμα της οποίας αναμένεται να δημοσιευθεί στις 26 Απριλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα