ΑΘΗΝΑ
18:30
|
04.05.2024
Έρευνα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διαπίστωσε ότι ήταν «πολύ απίθανο» κάποιος ξένος αντίπαλος να ευθύνεται για την ασθένεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα ένα νέο δημοσίευμα, το οποίο υποστηρίζει ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως πίσω από το μυστηριώδες «Σύνδρομο της Αβάνας», το οποίο έχει επηρεάσει Αμερικανούς διπλωμάτες και κατασκόπους σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού (GRU).

Σύμφωνα με κοινή έρευνα του ερευνητικού δημοσιογραφικού ομίλου Insider, της γερμανικής εφημερίδας Der Spiegel και η εκπομπή 60 Minutes του αμερικάνικου τηλεοπτικού δικτύου CBS, μέλη μιας μονάδας της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, γνωστής ως 29155, εντοπίστηκαν σε τοποθεσίες όπου είχαν καταγραφεί περιστατικά υγείας που επηρέαζαν προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έρευνα -διάρκειας ενός έτους- «αποκάλυψε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ανεξήγητα περιστατικά υγείας, γνωστά και ως “Σύνδρομο της Αβάνας”, μπορεί να έχουν την προέλευσή τους στη χρήση ενεργειακών όπλων που χρησιμοποιούν μέλη της Μονάδας 29155 (της ρωσικής GRU)», ανέφερε η έκθεση.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την έκθεση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Αυτό το ζήτημα δεν είναι καινούργιο. Για πολλά χρόνια το θέμα του λεγόμενου “Συνδρόμου της Αβάνας” παρουσιαζόταν με υπερβολικό τρόπο στον Τύπο και από την αρχή συνδέθηκε με κατηγορίες κατά της ρωσικής πλευράς».

«Αλλά κανείς πουθενά δεν δημοσίευσε ή εξέφρασε ποτέ πειστικά στοιχεία για αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες», είπε ο Πεσκόφ. «Ως εκ τούτου, όλα αυτά δεν είναι παρά αβάσιμες κατηγορίες από τα μέσα ενημέρωσης».

Μια έρευνα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τα ευρήματα της οποίας κυκλοφόρησαν πέρυσι, διαπίστωσε ότι ήταν «πολύ απίθανο» κάποιος ξένος αντίπαλος να ευθύνεται για την ασθένεια, όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας, το 2016.

Στα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνονται ημικρανίες, ναυτία, κενά μνήμης και ζάλη.

Το δημοσίευμα του Insider ανέφερε ότι το πρώτο περιστατικό με συμπτώματα του «Συνδρόμου της Αβάνας» ίσως συνέβη νωρίτερα από το 2016. Ανέφερε ότι «πιθανόν έγιναν επιθέσεις δύο χρόνια νωρίτερα στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, όταν υπάλληλος της αμερικανικής κυβέρνησης που υπηρετούσε στο προξενείο έχασε τις αισθήσεις του από κάτι που έμοιαζε με ισχυρή ενεργειακή δέσμη».


Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα