ΑΘΗΝΑ
15:36
|
21.06.2024
Το συγκεκριμένο σκεύασμα έχει προκαλέσει τουλάχιστον 30 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το 2012.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προειδοποιεί για ένα επικίνδυνο και πιθανώς θανατηφόρο βιομηχανικό χημικό προϊόν που πωλείται ως λιποδιαλυτικό, παρότι δεν είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (ΕΦΕΤ), κυκλοφορεί στην Ελλάδα το προϊόν DNP Dinitrophenol 250mg caps, το οποίο περιέχει την επικίνδυνη ουσία 2,4-Dinitrophenol. Το προϊόν πωλείται στην αγορά ως συμπλήρωμα διατροφής, ωστόσο αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Η κυκλοφορία του προϊόντος στην Ελλάδα πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα έχει προκαλέσει τουλάχιστον 30 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το 2012.

«Είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων, καρδιακές προσβολές, έντονους εμετούς, ταχεία αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος και σε ορισμένες περιπτώσεις θανάτους. Το DNP είναι ένα εξαιρετικά ασταθές χημικό προϊόν, το οποίο μπορεί να αποσυντεθεί υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων, προκαλώντας πυρκαγιά και εκρήξεις. Είναι τοξικό όταν εισπνέεται, έρχεται σε επαφή με το δέρμα και σε περίπτωση κατάποσης. Είναι επίσης τοξικό για το περιβάλλον» αναφέρει ο ΕΟΦ.

«Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους το προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Επισημαίνουμε και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή» καταλήγει ο Οργανισμός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι- Επαναφορά κυκλοφορίας στην Αθηνών-Σουνίου

Πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας- Κάηκαν σπίτια στο χωριό Χωρέμη

Πυρκαγιά και στην Δροσοπηγή Κορινθίας- Επιχειρούν εναέρια μέσα

Φωτιά και στην Αχαΐα -Μήνυμα από το 112

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα