ΑΘΗΝΑ
10:19
|
30.04.2024
Η εκτόξευση ήταν η τρίτη βαλλιστικού πυραύλου το 2024, λίγες μάλιστα ημέρες πριν την διεξαγωγή εκλογών στην Νότια Κορέα.
Ρεπορτάζ της τηλεόρασης της Νότιας Κορέας για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας. Φωτ.: Yonhap
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς από περιοχή της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ στη θάλασσα στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, σήμερα στις 7 το πρωί τοπική ώρα, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας.

«Έχουμε εντείνει την παρακολούθηση και μοιραζόμαστε στενά σχετικές πληροφορίες με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία», προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ η εκτόξευση επιβεβαιώθηκε και από το Τόκιο με την ακτοφυλακή να προτρέπει τα σκάφη να είναι σε εγρήγορση και να αναφέρουν τυχόν συντρίμμια αντικείμενα χωρίς να τα πλησιάσουν.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα καταδίκασε την εκτόξευση, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων φέτος, απειλώντας την περιφερειακή ασφάλεια.

Η εκτόξευση ήταν η τρίτη βαλλιστικού πυραύλου το 2024, λίγες μάλιστα ημέρες πριν την διεξαγωγή εκλογών στην Νότια Κορέα, με την Πιονγκγιάνγκ να υποστηρίζει ότι δοκιμάζει έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς που τροφοδοτείται από κινητήρα στερεού καυσίμου.

Τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις και ασκήσεις με πραγματικά πυρά από την Πιονγκγιάνγκ, η οποία καταδικάζει όλες αυτές τις ασκήσεις ως «πρόβες εισβολής».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, η Ουάσιγκτον προετοιμάζει συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Γιουν Σοκ-γελ και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα τον Ιούλιο, στο περιθώριο της συνόδου του NATO στην αμερικανική πρωτεύουσα, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Βορειοκορεατικής επιθετικότητας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Διεργασίες Μπλίνκεν για συμφωνίες ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ υπό όρους

Στη Σερβία μεταβαίνει το Μάιο ο Κινέζος Πρόεδρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα