ΑΘΗΝΑ
17:31
|
01.05.2024
Η Τεχεράνη υπόσχεται να απαντήσει σε αυτό το πρωτοφανές πλήγμα, υπογραμμίζοντας την ευθύνη που φέρει η αμερικανική κυβέρνηση.
Ο ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης σε Συρία και Λίβανο, μεταξύ των νεκρών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τη χθεσινή ισραηλινή επίθεση στο κτίριο του προξενείου του Ιράν στην Δαμασκό που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον έντεκα ατόμων, μεταξύ των οποίων φέρεται πως ήταν ο 79χρονος ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης σε Συρία και Λίβανο, Mohammad-Reza Zahedi, αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, Τρίτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι.

«Μετά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, οι Ιρανοί απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να καταδικάσουν αυτή την ενέργεια. Μετά την επιστολή τους ζητήσαμε μια ανοιχτή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Ιράν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι έστειλε «ένα σημαντικό μήνυμα» στις ΗΠΑ, μέσω αξιωματούχου της πρεσβείας της Ελβετίας η οποία εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, αφού αυτός εκλήθη στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Στη διάρκεια της συνάντησης εξηγήσαμε την τρομοκρατική διάσταση της επίθεσης και το έγκλημα του ισραηλινού καθεστώτος, ενώ υπογραμμίσαμε την ευθύνη που φέρει η αμερικανική κυβέρνηση», ανέφερε μέσω ανάρτησής του στο Χ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν. «Ένα σημαντικό μήνυμα εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση ως υποστηρικτή του σιωνιστικού καθεστώτος. Η Αμερική πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη», πρόσθεσε.

Η Τεχεράνη έχει ήδη δεσμευθεί να απαντήσει σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση εναντίον ιρανικού διπλωματικού κτιρίου στη Συρία. Όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση του Ιράν, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, συνεδρίασε αργά τη Δευτέρα, παρουσία του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, και αποφάσισε για μια «απαιτούμενη» απάντηση στο χτύπημα.

«Μετά από επανειλημμένες ήττες και αποτυχίες ενάντια στην πίστη και τη θέληση των μαχητών του Μετώπου της Αντίστασης, το Σιωνιστικό καθεστώς έχει θέσει τις τυφλές δολοφονίες στην ατζέντα του προσπαθώντας να διασωθεί», αναφέρει ο Ιρανός πρόεδρος στον ιστότοπο του γραφείου του.

«Μέρα με τη μέρα, γινόμαστε μάρτυρες της ενίσχυσης του Μετώπου της Αντίστασης και της αποστροφής και του μίσους των ελεύθερων εθνών προς την παράνομη φύση του Ισραήλ. Αυτό το δειλό έγκλημα δεν θα μείνει αναπάντητο», προσθέτει.

Σε μήνυμά της η ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κάνοντας λόγο για σημαντικές διεθνείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ισραηλινή επίθεση και τον κίνδυνο όξυνσης της έντασης στην περιοχή, καθώς μπορεί «να προκαλέσει επιπλέον συγκρούσεις στις οποίες θα εμπλακούν και άλλα κράτη».

«Το σιωνιστικό καθεστώς φέρει πλήρως την ευθύνη των συνεπειών και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα, βάσει του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ, να απαντήσει αποφασιστικά σε αυτές τις ενέργειες», κατέληξε η ιρανική αντιπροσωπεία.

Την ίδια ώρα, αντίδραση υπήρξε και από την Χεζμπολάχ, καθώς ένας υπήκοος Λιβάνου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης. «Αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει χωρίς να τιμωρηθεί ο εχθρός», διεμήνυσε η λιβανέζικη οργάνωση, ξεκαθαρίζοντας πως πρόθεσή της είναι να πάρει «εκδίκηση» για το πλήγμα.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι ενημέρωσαν απευθείας το Ιράν πως δεν έχουν καμία ανάμιξη στην επίθεση, ούτε διέθεταν ενημέρωση εκ των προτέρων, για την αεροπορική επιδρομή, αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, ο οποίος επικαλείται πηγές του στην αμερικανική κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα