ΑΘΗΝΑ
23:47
|
03.05.2024
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Μποτσουάνας, ο τεράστιος αριθμός των ελεφάντων προκαλούν ζημιές σε περιουσίες και ποδοπατούν τους κατοίκους.
Ελέφαντες στη Μποτσουάνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Μποτσουάνας απείλησε να στείλει 20.000 ελέφαντες στη Γερμανία. Νωρίτερα φέτος, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας πρότεινε να υπάρξουν αυστηρότερα όρια στην εισαγωγή τροπαίων από κυνηγετικά ζώα.

Ο Πρόεδρος της Μποτσουάνας Μογκουέτσι Μασίσι δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ότι αυτό θα εξαθλιώσει μόνο τους ανθρώπους στη χώρα του. Τόνισε, ότι οι αριθμοί των ελεφάντων έχουν εκραγεί ως αποτέλεσμα των προσπαθειών διατήρησης και το κυνήγι τους βοήθησε να κρατηθούν υπό έλεγχο.

Οι Γερμανοί θα πρέπει «να ζουν μαζί με τα ζώα, με τον τρόπο που προσπαθείτε να μας πείτε», είπε ο Μασίσι στη γερμανική εφημερίδα Bild. «Αυτό δεν είναι αστείο».

Η Μποτσουάνα φιλοξενεί περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ελεφάντων, πάνω από 130.000. Τα κοπάδια προκαλούν ζημιές σε περιουσίες, τρώνε καλλιέργειες και ποδοπατούν τους κατοίκους, δήλωσε ο Μασίσι.

Η Μποτσουάνα έχει δώσει στο παρελθόν 8.000 ελέφαντες στη γειτονική Αγκόλα και έχει προσφέρει εκατοντάδες άλλους στη Μοζαμβίκη, ως μέσο μείωσης του πληθυσμού. «Θα θέλαμε να προσφέρουμε ένα τέτοιο δώρο στη Γερμανία», είπε ο Μασίσι, προσθέτοντας ότι δεν θα δεχόταν το όχι ως απάντηση.

Ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων υποστηρίζουν ότι το κυνήγι τροπαίων-το να πυροβολείς ένα ζώο και μετά να παίρνεις το κεφάλι ή το δέρμα του πίσω στο σπίτι ως τρόπαιο-είναι σκληρό και πρέπει να απαγορευτεί.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην Ε.Ε. τροπαίων αφρικανικών ελεφάντων και τροπαίων κυνηγιού συνολικά, σύμφωνα με έκθεση του 2021 της Humane Society International. Η Μποτσουάνα απαγόρευσε την πρακτική το 2014, αλλά ήρε τους περιορισμούς το 2019 μετά από πιέσεις από τις τοπικές κοινότητες.

Η χώρα εκδίδει πλέον ετήσιες ποσοστώσεις κυνηγιού, λέγοντας ότι παρέχει μια καλή πηγή εισοδήματος για τους ντόπιους, επομένως μπαίνουν λιγότερο στον πειρασμό να λαθροθηρεύουν άγρια ​​ζώα και ότι έχει άδεια και ελέγχεται αυστηρά. Στο παρελθόν, είχε σκεφτεί να χρησιμοποιήσει ελέφαντες για τροφή για κατοικίδια .

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος στο Βερολίνο είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, ότι η Μποτσουάνα δεν είχε εκφράσει καμία ανησυχία στη Γερμανία για το θέμα. «Υπό το πρίσμα της ανησυχητικής απώλειας της βιολογικής ποικιλότητας, έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η εισαγωγή κυνηγετικών τροπαίων είναι βιώσιμη και νόμιμη».

Το υπουργείο, ωστόσο, παρέμεινε σε συνομιλίες με αφρικανικές χώρες που επηρεάζονται από τους κανόνες εισαγωγής, συμπεριλαμβανομένης της Μποτσουάνας, είπε η εκπρόσωπος. Η Αυστραλία, η Γαλλία και το Βέλγιο είναι μεταξύ των χωρών που έχουν απαγορεύσει το εμπόριο κυνηγετικών τροπαίων. Τον Μάρτιο, οι βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης εισαγωγής κυνηγετικών τροπαίων, αλλά η νομοθεσία πρέπει να περάσει από περαιτέρω έλεγχο πριν γίνει νόμος.

Μια δέσμευση για απαγόρευση της εισαγωγής κυνηγετικών τροπαίων συμπεριλήφθηκε στο γενικό εκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών του 2019. Η Μποτσουάνα, μαζί με τους γείτονές της τη Ζιμπάμπουε και τη Ναμίμπια, υποστήριξαν επίσης, ότι θα πρέπει να της επιτραπεί να πουλά τα αποθέματά της ελεφαντόδοντου, ώστε να μπορεί να κερδίσει χρήματα από τους τεράστιους αριθμούς ελεφάντων της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα