ΑΘΗΝΑ
00:31
|
03.05.2024
Ο πόλεμος των 74 ημερών, το 1982, με την Βρετανία κόστισε πολύ και στις δύο πλευρές.
Υποσχέθηκε «έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη ώστε οι Μαλβίνες να επιστρέψουν στα χέρια της Αργεντινής»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την δέσμευσή του σε έναν «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει στην κυριαρχία της Αργεντινής επί των Νήσων Φόκλαντ που διοικούνται από την Βρετανία επανέλαβε χθες, κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο Μπουένος Άιρες για την 42η επέτειο από την λήξη του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, επανέλαβε ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Χαβιέρ Μιλέι.

«Θέλω να επαναλάβω την ακλόνητη αξίωσή μας για τα νησιά και δεσμεύομαι ότι κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής μας θα μπορέσουμε να έχουμε έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη ώστε οι Μαλβίνες να επιστρέψουν στα χέρια της Αργεντινής», τόνισε, την Τρίτη, χρησιμοποιώντας το όνομα που προτιμά η Αργεντινή για τα νησιά των οποίων η κυριαρχία αποτελεί πηγή μακροχρόνιας διαμάχης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πόλεμος των 74 ημερών πυροδοτήθηκε όταν η τότε στρατιωτική κυβέρνηση της Αργεντινής αποβίβασε μια δύναμη εισβολής στα νησιά στις 2 Απριλίου του 1982 και τελείωσε με μια βρετανική νίκη και εκατοντάδες θύματα και από τις δύο πλευρές. Η Αργεντινή έχει υπολογίσει τον αριθμό των νεκρών από τη σύγκρουση σε περίπου 645, ενώ η Βρετανία έχασε 255 άτομα προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια της τελετής για την επέτειο, ο Μιλέι υπογράμμισε ότι ο καλύτερος φόρος τιμής για όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης είναι η υπεράσπιση της ακλόνητης αξίωσης της κυριαρχίας της Αργεντινής στα νησιά, επαναλαμβάνοντας παλαιότερες δηλώσεις του ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ανακτήσει τα νησιά μέσω της διπλωματικής οδού.

Από την πλευρά της Βρετανίας, και κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στα νησιά τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί τα νησιά Φόκλαντ για όσο εκείνα «επιθυμούν να είναι μέρος της οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Θα τους υποστηρίξουμε, θα τους βοηθήσουμε, θα τους προστατεύσουμε και θα τους υπερασπιστούμε, απολύτως, όσο με αφορά, για όσο θέλουν. Και ελπίζω ότι αυτό θα είναι για πολύ, πολύ καιρό, ενδεχομένως για πάντα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να έχει μια καλή σχέση με την κυβέρνηση Μιλέι, αλλά όχι εις βάρος των επιθυμιών των κατοίκων των Νήσων Φόκλαντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα