ΑΘΗΝΑ
22:44
|
02.05.2024
Η Βρετανία εξέφρασε απογοήτευση για την επιλογή της Αργεντινής να αποχωρήσει από τη συμφωνία συνεργασίας για τα νησιά Φόκλαντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απογοήτευσή της εξέφρασε απόψε η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ μετά την αποχώρηση της Αργεντινής από συμφωνία συνεργασίας που αφορά τα Νησιά Φόκλαντ, (ή Μαλβίνες όπως τα ονομάζουν οι Αργεντινοί), την κυριαρχία των οποίων διεκδικούν οι δύο χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Σαντιάγο Καφιέρο έγραψε στο Twitter ότι ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του Τζέιμς Κλέβερλι για την απόφαση της χώρας του να βάλει τέλος σε μια συμφωνία συνεργασίας που επιτεύχθηκε το 2016 με τη δέσμευση «να βελτιώσει τη συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος του Νοτίου Ατλαντικού».

Ζήτησε επίσης να διεξαχθούν διμερείς συνομιλίες για την κυριαρχία των νησιών, πρόταση που απέρριψε το Λονδίνο.

Μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών στη σύνοδο της G20 στην Ινδία, ο Τζέιμς Κλέβερλι απάντησε κοφτά στο Twitter πως «τα Φόκλαντς είναι βρετανικά» και πως «οι κάτοικοί τους έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους – επέλεξαν να μείνουν ένα υπερπόντιο βρετανικό έδαφος».

Ανάλογη στάση τήρησε και ο Βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για την αμερικανική ήπειρο, Ντέιβιντ Ράτλεί, που χαρακτήρισε «απογοητευτική» την απόφαση της Αργεντινής να αποχωρήσει από τη συμφωνία, προσθέτοντας: «Η Αργεντινή επέλεξε να αποχωρήσει από μια συμφωνία που έφερε παρηγοριά στις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση του 1982».

Ο πόλεμος Βρετανίας και Αργεντινής έγινε το 1982 και διήρκησε 74 ημέρες αφήνοντας πίσω περισσότερους από 900 νεκρούς, εκ των οποίων οι 649 Αργεντινοί.

Νησιά Φώκλαντ: Ο πόλεμος των 10 εβδομάδων στα παγωμένα βράχια με τους  πιγκουΐνους | in.gr

Σαράντα χρόνια αργότερα, αν για την Αργεντινή ο πόλεμος των Φώκλαντς είναι μια πληγή που παραμένει ζωντανή, για τη βρετανική πλευρά παρουσιάζεται ως «απελευθέρωση» που επέτρεψε την ευημερία των νησιών αυτών στον Νότιο Ατλαντικό, που βρίσκονται σε απόσταση 400 χλμ. από τις ακτές της Αργεντινής και σχεδόν 13.000 χλμ. από το Λονδίνο.

Για την Αργεντινή, τα νησιά αυτά που ονομάζει Μαλβίνες και κληρονόμησε από το ισπανικό στέμμα μετά την ανεξαρτησία της χώρας, καταλήφθηκαν από τα βρετανικά στρατεύματα το 1833, και ο κυβερνήτης και οι Αργεντινοί άποικοι εκδιώχθηκαν τότε στην ηπειρωτική χώρα.

Η Βρετανία υποστηρίζει ότι σχεδόν το 100% των 2.000 κατοίκων του αρχιπελάγους, το οποίο ονομάζει Φόκλαντς, ενέκρινε την παραμονή υπό βρετανικό έλεγχο σε δημοψήφισμα το 2013.  Αυτό είναι το κύριο επιχείρημα του Λονδίνου για να αγνοήσει ψήφισμα του ΟΗΕ του 1965 που κάνει λόγο για διαφωνία σχετικά με την κυριαρχία των νησιών και καλεί τις δύο χώρες να διαπραγματευτούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα