ΑΘΗΝΑ
07:15
|
03.05.2024
«Κανένα μέρος των αποφάσεων ζωής και θανάτου που επηρεάζουν ολόκληρες οικογένειες δεν πρέπει να ανατεθεί στον ψυχρό υπολογισμό των αλγορίθμων», είπε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την «έντονη ανησυχία» του εξέφρασε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με τις αναφορές ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκουτέρες είπε ότι είναι «βαθιά αναστατωμένος από τις αναφορές ότι η επιχείρηση βομβαρδισμού του ισραηλινού στρατού χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη ως εργαλείο για τον εντοπισμό στόχων, ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα το υψηλό επίπεδο απωλειών αμάχων».

«Κανένα μέρος των αποφάσεων ζωής και θανάτου που επηρεάζουν ολόκληρες οικογένειες δεν πρέπει να ανατεθεί στον ψυχρό υπολογισμό των αλγορίθμων», είπε.

Μια έρευνα που δημοσίευσαν τα μέσα +972 Magazine και Local Call, την οποία αναπαρήγαγαν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ αυτήν την εβδομάδα, περιγράφει την ύπαρξη ενός προγράμματος του ισραηλινού στρατού, που ονομάζεται «Lavender» και το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καθορίσει στόχους στη Γάζα, με περιθώριο λάθους 10%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το πρόγραμμα κατέγραψε και εξολόθρευσε «37.000 ανθρώπινους στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.

«Προειδοποιώ εδώ και χρόνια για τους κινδύνους να μετατραπεί σε όπλο η τεχνητή νοημοσύνη και να περιοριστεί ο αναγκαίος ρόλος της ανθρώπινης παρέμβασης», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μια δύναμη του καλού, προς όφελος του κόσμου και όχι για να συνεισφέρει στον πόλεμο σε ένα βιομηχανικό επίπεδο, θολώνοντας την ευθύνη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα