Η Μόσχα και το Ελσίνκι δεν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά στην προηγούμενη μορφή συνεργασίας τους, με τη Φινλανδία να είναι μέλος του επιθετικού στρατιωτικού μπλοκ του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο πρέσβης της Ρωσίας στη χώρα Πάβελ Κουζνέτσοφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS.
«Αργά ή γρήγορα, η σχέση μεταξύ των δύο γειτόνων θα αποκατασταθεί. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσο γρήγορα θα θέλαμε», ανέφερε προσθέτοντας ότι τα πάντα «θα εξαρτηθούν όχι τόσο από το Ελσίνκι, το οποίο έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησία του στη λήψη αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική, αλλά μάλλον από τη γενική πολιτική που ακολουθούν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες απέναντι στη Ρωσία».
«Σε κάθε περίπτωση», όμως επεσήμανε, «δεν θα υπάρξει επιστροφή στην προηγούμενη μορφή συνεργασίας τώρα που η Φινλανδία έχει ενταχθεί στο επιθετικό στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ».
Όπως τόνισε, η συνεργασία των δύο χωρών έχει σχεδόν ολοκληρωτικά σταματήσει, με ευθύνη των πολιτικών του Ελσίνκι, και διατηρούνται επαφές εργασίας μόνο μέσω των υπουργείων Εξωτερικών και των πρεσβειών των δύο χωρών κυρίως για ζητήματα που αφορούν υπηρεσίες ασφαλείας και επίλυση μόνο πρακτικών θεμάτων.
«Όσον αφορά την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, το Ελσίνκι έχει ενταχθεί ξεκάθαρα στο “κόμμα του πολέμου” εναντίον της Ρωσίας» υπογράμμισε ο Ρώσος πρέσβης επικαλούμενος επίσημες δηλώσεις της φινλανδικής ηγεσίας καθώς και το ποσό της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, καθώς, όπως είπε, η Φινλανδία συγκαταλέγεται μεταξύ των «πρώτων δέκα χορηγών των ουκρανικών αρχών».
Τέλος, και όσο αφορά στην πιθανότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ σε εδάφη της Φινλανδίας, ο Πάβελ Κουζνέτσοφ τόνισε πως δεν αφήνει αδιάφορη τη Μόσχα που σε μια τέτοια περίπτωση θα αναγκαστεί να ανταπαντήσει.
«Φυσικά, δεν μπορούμε παρά να ανταποκριθούμε σε πιθανές αποφάσεις της φινλανδικής κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα. Θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες, ανάλογες με το μέγεθος της απειλής εναντίον της ασφάλειας της χώρας μας», επεσήμανε.
«Οι Φινλανδοί δεν μπορούν παρά να συνειδητοποιήσουν ότι μια τόσο μεγάλη πρόκληση δεν θα μείνει χωρίς ρωσική απάντηση», υποστήριξε, εκφράζοντας την ελπίδα του πως «η κοινή λογική θα επικρατήσει».