ΑΘΗΝΑ
02:36
|
03.05.2024
Σε ετοιμότητα επιπέδου 4 για υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, έξι περιφέρειες.
Φωτ.: radiolasithi.gr
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, σε ύφεση βρίσκεται πλέον η φωτιά που ξέσπασε χθες στην Ιεράπετρα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μόνο διάσπαρτους καπνούς εντός της καμένης περιοχής δίχως να υπάρχουν εστίες φωτιάς.

Στο σημείο, ωστόσο, παραμένουν όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, δεδομένου ότι και οι σημερινές συνθήκες, λόγω και των ανέμων, εγκυμονούν κινδύνους.

Η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 7 το πρωί σε ορεινή δασική περιοχή κοντά στα Σχινοκάψαλα έκαψε έκταση τουλάχιστον 2.000 στρεμμάτων, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και στο χωριό Μαύρος Κόλυμπος ενώ κατά τη διάρκειά της τραυματίστηκαν τρία άτομα, ανάμεσά τους και ένας 73χρονος που νοσηλεύεται διασωληνωμένος, με σοβαρά εγκαύματα, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, Σάββατο, στην Κρήτη καταγράφηκαν 13 εστίες φωτιάς, με αποτέλεσμα να διασπαστούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και να επιχειρούν διάσπαρτα στο νησί, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Λασίθι. Χρειάστηκε μάλιστα να ενισχυθούν οι δυνάμεις του νησιού με 13 πυροσβέστες της 1ης ΕΜΟΔΕ που έφτασαν από την Αθήνα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Μέτρα ειδικής κινητοποίησης εφαρμόζονται από σήμερα Κυριακή και μέχρι την Τρίτη στην Κρήτη, υπό τον φόβο εκδηλώσεων νέων πυρκαγιών με τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας να έχουν τεθεί σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 για υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται ρητά η καύση υπολειμμάτων αγροτικών καλλιεργειών μέχρι και την Τρίτη 10/4, μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί από εδώ και στο εξής σε μόνιμη βάση για όλη την περίοδο και μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, το επόμενο φθινόπωρο.

Σε ετοιμότητα επιπέδου 4, έξι περιφέρειες

Πέρα από την Κρήτη, σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς) αποφασίστηκε να τεθούν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, έπειτα από σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων που πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Στο επίκεντρο των συσκέψεων ήταν η ανησυχία για τους ισχυρούς ανέμους που θα πνέουν σήμερα, αύριο και την Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για την ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών. Σημειώνεται ότι χθες εκδηλώθηκαν από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (δηλαδή μέσα σε μόλις 12 ώρες) 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Για τις παραπάνω περιοχές αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας να είναι ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς), που σημαίνει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ». Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες καθώς και τα μηχανήματα έργου προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα