ΑΘΗΝΑ
09:24
|
06.05.2024
Ο Πίτερ Πελεγκρίνι νικητής των προεδρικών εκλογών με 53,26%, με την υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων του Ρόμπερτ Φίτσο.
Κυριάρχησε επί του φιλοδυτικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης Ιβάν Κορτσόκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πίτερ Πελεγκρίνι, επί σειρά ετών σύμμαχος του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στην Σλοβακία, εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης για την στάση της χώρας στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία.

Με ποσοστό 53,26% ο Πελεγκρίνι κυριάρχησε επί του φιλοδυτικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης Ιβάν Κορτσόκ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση του 99,66% των ψήφων.

Σε δηλώσεις του ο 48χρονος νέος πρόεδρος της χώρας, τόνισε πως η νίκη του σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει υποστήριξη στους στόχους της, ενάντια στο «αντιπολιτευόμενο, οπορτουνιστικό κέντρο εξουσίας», όπως χαρακτηριστικά είπε, σε σχέση με την απερχόμενη φιλελεύθερη πρόεδρο Ζουζάνα Καπούτοβα.

«Θα είμαι ένας πρόεδρος που θα στηρίξει την κυβέρνηση στις προσπάθειές της για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων», είπε ο Πελεγκρίνι μιλώντας μετά την νίκη του.

«Θα κάνω τα πάντα για να παραμείνει η Σλοβακία για πάντα στο πλευρό της ειρήνης και όχι στην πλευρά του πολέμου», πρόσθεσε αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας που κυριάρχησε στην προεκλογική περίοδο, με πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως θα ενισχυθεί το αντιουκρανικό μέτωπο στη χώρα, καθώς ο Ρόμπερτ Φίτσο που ανέλαβε την εξουσία για τέταρτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο, διέκοψε τις επίσημες αποστολές όπλων στην Ουκρανία.

Ο Πελεγκρίνι, που θεωρείται, πάντως, πιο μετριοπαθής από τον Φίτσο, είχε δηλώσει νωρίτερα χθες πως η εκλογή του δεν θα σηματοδοτήσεις καμιά βιαστική θεμελιώδη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική. «Εγγυώμαι, όπως και ο άλλος υποψήφιος, ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε ισχυρό μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ», δήλωσε μετά την έξοδό του από το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψήφισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα