ΑΘΗΝΑ
03:49
|
06.05.2024
Δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους δύο διεκδικητές με πολύ μικρή διαφορά με τον φυλοδυτικό υποψήφιο να χάνει με 49%.
Έντονη αντιπαράθεση για την στάση της χώρας στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Σλοβακίας εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης για την στάση της χώρας στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία.

Την μάχη για την θέση της απερχόμενης προέδρου Σουζάνα Καπούτοβα, δίνουν ο Ιβάν Κόρτσοκ, ένας 60χρονος φιλοδυτικός πρώην υπουργός Εξωτερικών, και ο 48χρονος Πέτερ Πελεγκρίνι που υποστηρίζεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Αν και το αξίωμα είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό, ο πρόεδρος της Σλοβακίας επικυρώνει διεθνείς συνθήκες, διορίζει ανώτατους δικαστές, είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων και μπορεί να ασκήσει βέτο στους νόμους που ψηφίζονται από το κοινοβούλιο, άρα έχει ιδιαίτερη σημασία η σημερινή εκλογική αναμέτρηση.

Η τελική προεκλογική δημοσκόπηση του πρακτορείου Focus εμφανίζει τους δύο διεκδικητές με πολύ μικρή διαφορά με τον Πελεγκρίνι να κερδίζει το 51% των ψήφων και τον Κορκόκ το 49%.

«Ο Κορτσόκ είναι ένας πολεμοχαρής, που θα υποστηρίξει ό,τι του πει η Δύση χωρίς δισταγμό, συμπεριλαμβανομένου του να σύρει τη Σλοβακία στον πόλεμο», δήλωσε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στον Πελεγκρίνι, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα μετριοπαθή υποψήφιο που αναγνωρίζει την αξία της ειρήνης».

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πελεγκρίνι τόνισε ότι η πολιτική σκηνή της Σλοβακίας είναι διχασμένη «μεταξύ εκείνων που είναι υπέρ της συνέχισης του πολέμου με κάθε κόστος και εκείνων που απαιτούν την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων». «Ανήκω στους τελευταίους», ξεκαθάρισε.

Ο Στέφαν Χαραμπίν, ο οποίος κατετάγη τρίτος στον πρώτο γύρο των εκλογών με 12% με γραμμή εναντίον της στάσης της Ε.Ε. στο ουκρανικό ζήτημα, δεν υποστήριξε επίσημα κανέναν υποψήφιο, αλλά αναλυτές εκτιμούν πως οι ψηφοφόροι του θα κατευθυνθούν, σε μεγάλο ποσοστό, προς τον Πελεγκρίνι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα