ΑΘΗΝΑ
17:09
|
02.05.2024
Ανεβάζει τους τόνους ο επικεφαλής του στρατού του Ισραήλ Χέρτζι Χαλεβί μετά το, όπως όλα δείχνουν, δικό τους χτύπημα στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό.
Χέρτζι Χαλεβί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει, ότι είναι έτοιμος για οποιαδήποτε ιρανική απειλή, καθώς αυξάνεται η ένταση μετά την επίθεση της Δευτέρας (1/4) σε ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Το Ισραήλ πιστεύεται ευρέως, ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, στην οποία το Ιράν είπε ότι σκότωσε επτά αξιωματικούς της Φρουράς της Επανάστασης.

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε την Κυριακή (7/4), ότι οι πρεσβείες του Ισραήλ «δεν είναι πλέον ασφαλείς».

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή έχουν τεθεί σε συναγερμό εν αναμονή πιθανής επίθεσης. Αναφορές στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν, ότι το Ιράν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αντίποινα μέσα στις επόμενες μέρες. «Ο Ισραηλινός στρατός (IDF) μπορεί να χειριστεί το Ιράν», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Χέρζι Χαλεβί σε τηλεοπτική δήλωση. «Μπορούμε να δράσουμε δυναμικά εναντίον του Ιράν σε μακρινά και κοντινά μέρη».

Ο Γιαχία Ραχίμ Σαφαβί, ανώτερος σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ιράν έχει «νόμιμο δικαίωμα» να απαντήσει στο χτύπημα της Δευτέρας. «Οι πρεσβείες του Σιωνιστικού καθεστώτος δεν είναι πλέον ασφαλείς», δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μορφή που θα λάβει η απάντηση του Ιράν.

Σε δήλωσή του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ υπογράμμισε, ότι το αμυντικό κατεστημένο έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες, για να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε πιθανό σενάριο. Το IDF διέκοψε κάθε άδεια για τους στρατιώτες που υπηρετούν σε μονάδες μάχης και κάλεσε εφέδρους για να ενισχύσουν την αεράμυνα.

Το Ισραήλ έχει επίσης μπλοκάρει τα σήματα GPS σε όλες τις περιοχές της χώρας προκειμένου να διαταράξει τους πυραύλους και τα drones. Μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ ανέφεραν, ότι ορισμένες από τις πρεσβείες της χώρας εκκενώθηκαν λόγω πιθανών ιρανικών επιθέσεων. Το BBC δεν έχει επαληθεύσει αυτές τις αναφορές και το Ισραήλ δεν τις έχει επιβεβαιώσει.

Σε μια προφανή προσπάθεια να αποφευχθεί ο πανικός, ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε, ότι δεν χρειάζεται να αγοράζουν γεννήτριες, να μαζεύουν τρόφιμα ή να αποσύρουν χρήματα. Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας δήλωσε, ότι ισραηλινά αεροσκάφη στόχευσαν το κτίριο του ιρανικού προξενείου περίπου στις 17:00 τοπική ώρα τη Δευτέρα.

Η συριακή αεράμυνα κατέρριψε μερικούς από τους πυραύλους, ωστόσο κάποιοι κατάφεραν να περάσουν και «κατέστρεψαν ολόκληρο το κτίριο, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας όλους όσοι βρίσκονταν μέσα», πρόσθεσε το υπουργείο. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν, ότι επτά από τους αξιωματικούς τους σκοτώθηκαν στην επίθεση, μεταξύ των οποίων ο Ταξίαρχος Μοχάμαντ Ρέζα Ζαχεντί και ο Ταξίαρχος Μοχάμαντ Χάντι Χατζί-Ραχίμι.

Φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο έδειξαν καπνό να υψώνεται από τα ερείπια του κτιρίου που κατέρρευσε. Ώρες μετά, κάτοικοι στην Τεχεράνη έκαψαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Την επομένη της επίθεσης, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ τόνισε, ότι το Ισραήλ «θα μετανιώσει για αυτό το έγκλημα», ενώ ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί επέμεινε ότι «δεν θα μείνει αναπάντητο».

Μετά την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε, ότι δεν θα σχολιάσει δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, ανώνυμος ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι οι νεκροί «βρίσκονταν πίσω από πολλές επιθέσεις σε ισραηλινά και αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία και είχαν σχέδια για πρόσθετες επιθέσεις». Επέμειναν επίσης ότι η πρεσβεία «δεν ήταν στόχος».

Το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει, ότι πραγματοποίησε εκατοντάδες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια σε στόχους στη Συρία που, όπως λέει, συνδέονται με το Ιράν και συμμαχικές ομάδες που οπλίζονται, χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Το Ιράν τόνισε, ότι οι φρουροί στάλθηκαν στη Συρία για να «συμβουλέψουν» τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, αλλά αρνήθηκε ότι είχαν εμπλακεί σε μάχη ή δημιούργησαν βάσεις. Τα πλήγματα του Ισραήλ φέρεται να έχουν ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, ως απάντηση στις διασυνοριακές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Λίβανο και τη Συρία.

Το Ιράν έχει αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μέχρι στιγμής, αλλά η επίθεση της Δευτέρας θεωρείται σοβαρή κλιμάκωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα